Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka policija, u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom i Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, u akciji kodnoga imena 'Viking' razotkrila je dobro organizirani lanac krijumčara oružja koji su prodavali vatreno oružje i eksploziv, a specijalizirali su se za izrađivanje bombi.


Prema pisanju medija, na zagrebačkom području razbijena je skupina od 15-ak krijumčara oružja, a policija je u četvrtak počela s pretraživanjem stanova i vozila te s uhićenjima osumnjičenika. 

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Umjesto estetskih zahvata, teške nuspojave i vidljivi ožiljci – pacijenti prozivaju poznatog zagrebačkog kirurga za nesavjestan rad - 6 Ispovijest pacijenata koje je unakazio - estetski kirurg: "Morala sam otići i kod psihijatra jer s tim ožiljcima moram živjeti. Užasavam se vjetra jer se bojim da mi ne otkrije ožiljke"

Navodno je osumnjičenicima pomagao jedan policajac koji im je odavao informacije.

Osumnjičeni su privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, a uhićena su i dva navodna glavna aktera krijumčarskog lanca - Zdravko Čabraja zvani Hale i Mladen Čačić Tić, nadimka Kinez, kojega se sumnjiči da je izrađivao eksplozivne naprave.

Zbog opsežne kriminalističke obrade policija je zatražila od Suda produljenje roka za zadržavanje u pritvoru za još 24 sata.

Kako se navodi, operacija Viking pokrenuta je u suradnji hrvatskih i švedskih vlasti jer su navodno u Švedskoj trebale biti aktivirane dvije eksplozivne naprave izrađene u Zagrebu.

S tim u vezi spominje se švedski državljanin podrijetlom iz Srbije, Gashi Besim, uhićen prošlog studenog u Sloveniji jer je policija u njegovoj torbi pronašla dvije metalne kutije s eksplozivnim napravama te mobitelima pomoću kojih se one aktiviraju, a radilo se o ukupno pola kilograma eksploziva.

Gashi Besim izručen je Švedskoj gdje je osuđen kao pripadnik zločinačke organizacije koja je djelovala na području Švedske i završio je iza rešetaka. Nalazi forenzičara povezali su Besima s Čačićem i Čabrajom.

Neslužbeno se doznaje da će povodom razbijanja lanca krijumčara oružja policija danas održati konferenciju za novinare.

Međutim, od policije nema potvrde o razbijanju krijumčarskoga lanca, kao ni potvrde današnje konferencije za novinare.