Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Potpisana deklaracija o paneuropskom naftovodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jugoistočna Europa potencijalna je poveznica energetski bogate kaspijske i uralske regije i europskog tržišta, ali i prostor s velikim mogućnostima razvoja vlastite energetike i na njoj temeljenog gospodarstva, istaknuto je na današnjem Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji.

Forum se, inače, održava u sklopu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Pročitajte i ovo Bjelovar - 3 Energetska neovisnost Otkrili toplu vodu: "Ovaj grad trebao bi biti hrvatski Island" Med - 4 "To je prevara" Hrvati među najslabije educiranima i ne čitaju deklaracije: "Samo uvoze lošu robu, mi smo kontejner Europske unije"

U okviru Foruma potpisana je Ministarska deklaracija o Paneuropskom naftovodu - PEOP. Deklaraciju su potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije.

PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.

Ruta PEOP-a prolazila bi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 kilometra i slijedi koridor Jadranskog naftovoda.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je prisustvovao potpisivanju Deklaracije, ocijenio je da je PEOP strateški projekt za Hrvatsku i druge zemlje koje su uključene u njegov razvoj.

Hrvatska bi izravna ekonomska koristi iznosila između 1,3 i 2,2 milijarde dolara, rekao je Sanader. Prema njegovim riječima, ulaganja u dio PEOP-a kroz Hrvatsku bila bi, ovisno o kapacitetu, između 550 milijuna i 980 milijuna dolara.

Sanader je istaknuo i ekološku komponentu projekta, zbog znatnog smanjenja tankerskog prometa u Jadranu.

Ukupni troškovi uspostave cijelog sustava procjenjuju se na 2,62 milijardi dolara za slučaj transporta 60 milijuna tona godišnje, odnosno na 3,96 milijardi za transport od 90 milijuna godišnje.

Na konferenciji, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknuto je kako europski jugoistok izlazi iz
razdoblja sukoba i ekonomskog nazadovanja i sve bolje artikulira svoje interese, pa i u energetici.

Više stope gospodarskog rasta u regiji traže više energije, a
Europska unija sve više računa na energetske potencijale jugoistočne Europe, istaknuto je.

To je potvrdio i povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs, koji je rekao da jugoistočna Europa razvojem vlastitih energetskih projekata može postati jedan od glavnih elemenata sigurnosti europskog energetskog tržišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene