Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jugoistočna Europa potencijalna je poveznica energetski bogate kaspijske i uralske regije i europskog tržišta, ali i prostor s velikim mogućnostima razvoja vlastite energetike i na njoj temeljenog gospodarstva, istaknuto je na današnjem Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji.


Forum se, inače, održava u sklopu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada razriješila dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar - sumnja se na veze s Josipom Rimac Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li se ponoviti katastrofa poput one s razdjelnicima? Ministar Ćorić ima novu strategiju

U okviru Foruma potpisana je Ministarska deklaracija o Paneuropskom naftovodu - PEOP. Deklaraciju su potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije.

PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.

Ruta PEOP-a prolazila bi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 kilometra i slijedi koridor Jadranskog naftovoda.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je prisustvovao potpisivanju Deklaracije, ocijenio je da je PEOP strateški projekt za Hrvatsku i druge zemlje koje su uključene u njegov razvoj.

Hrvatska bi izravna ekonomska koristi iznosila između 1,3 i 2,2 milijarde dolara, rekao je Sanader. Prema njegovim riječima, ulaganja u dio PEOP-a kroz Hrvatsku bila bi, ovisno o kapacitetu, između 550 milijuna i 980 milijuna dolara.

Sanader je istaknuo i ekološku komponentu projekta, zbog znatnog smanjenja tankerskog prometa u Jadranu.

Ukupni troškovi uspostave cijelog sustava procjenjuju se na 2,62 milijardi dolara za slučaj transporta 60 milijuna tona godišnje, odnosno na 3,96 milijardi za transport od 90 milijuna godišnje.

Na konferenciji, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknuto je kako europski jugoistok izlazi iz
razdoblja sukoba i ekonomskog nazadovanja i sve bolje artikulira svoje interese, pa i u energetici.

Više stope gospodarskog rasta u regiji traže više energije, a
Europska unija sve više računa na energetske potencijale jugoistočne Europe, istaknuto je.

To je potvrdio i povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs, koji je rekao da jugoistočna Europa razvojem vlastitih energetskih projekata može postati jedan od glavnih elemenata sigurnosti europskog energetskog tržišta.