Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak u trećem nastavku 6. sjednice većinom glasova nisu prihvatili inicijativu Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanje biste Ive Lole Ribara zajedno s amandmanom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kojima je prihvatio tu inicijativu i pristao na preispitivanja procedure postavljanje te biste koju je sam u listopadu svečano otkrio.

Galerija +0 Bista Ive Lole Ribara ipak ostaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih.

Vezani članci Slika nije dostupna Bandić najavio niže cijene odvoza otpada, parkinga i prijevoza Slika nije dostupna Lista M. Bandića i HDZ: Nekorektan porezni paket utječe na smanjenje proračuna

Prije početka sjednice, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) novinarima je najavio da će zastupnici HDZ-a biti suzdržani. "Što se tiče Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njezinih zastupnika mi ćemo biti suzdržani i to smo zadnji puta najavili. Prema tome, ne vidim tu ništa sporno. Rekao sam i zadnji puta - mi držimo da se ovdje trebamo baviti komunalnom problematikom i komunalnim problemima. Dakle, vrlo otvoreno, moramo se baviti pitanjima otpada u gradu Zagrebu, azbestnim krovovima, prozorima na vrtićima, boljim prometnicama, a ne baviti se ideološkim temama", istaknuo je Mikulić.

Na pitanje novinara čemu ta promjena jer je HDZ već jednom 1996. uklonio bistu, Mikulić je rekao da ovi zastupnici 1996. nisu bili u Gradskoj skupštini.

"I ono što je stav našega Kluba, to je da ćemo biti suzdržani. Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave, od toga se bolje i kvalitetnije u gradu Zagrebu ne živi i nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom. Ovo je treći nastavak sjednice, a o čemu danas pričamo - o Ivi Loli Ribaru? To je glavna tema. Zašto ne pričamo o rješenju prometa u gradu Zagrebu, o rješenju komunalnih problema? O rješenju kako ćemo izgraditi što više vrtića i škola, sve ono što nam je zaista potrebno. Moramo se okrenuti i baviti komunalnim temama. Temama koje nam omogućavaju za sve Zagrepčanke i Zagrepčane, za sve stanovnike grada Zagreba bolji i kvalitetniji život. Zato smo mi ovdje, dobili smo povjerenje i mi ga na taj način moramo opravdati", istaknuo je Mikulić.

Na pitanje ugrožava li to vladajuću većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne razumije pitanje jer ga je novinar pitao koji je stav Kluba i on je rekao da će biti suzdržani. "I to je stav Kluba. U koaliciji vi trebate sjesti i razgovarati, ne morate se uvijek složiti u svemu. Prema tome, ne vidim ni jedan problem oko naše uloge", rekao je Mikulić.

Upitan znači li to da ovakav stav HDZ-a ne ugrožava većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne vidi da to ugrožava jer ovaj koalicijski sporazum koji imaju između tri njihove stranke (HDZ, Neovisni za Hrvatsku i Bandić Milan 365) je vrlo čvrst.

"I već sam u više navrata govorio - ukoliko do nečega dođe da taj sporazum ne bi funkcionirao, onda očekujem da se naravno partneri sjednu i razgovaraju oko toga i pojedinih elemenata kao što je to bilo kad smo dogovarali i Sporazum o koaliciji", istaknuo je Mikulić.

Gradski zastupnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović prije početka trećeg nastavka 6. sjednice rekao je novinarima da je prošli put, u drugom nastavku te sjednice rasprava završena i oni su iznijeli svoje argumente. "Dakle, zastupnike smo suočili s neoborivim dokazima da je riječ o protustatutarnom postupanju vezano uz postavljanje te biste i sada je na savjesti svakoga zastupnika da se o tome očituje i to je bila i svrha naše inicijative", istaknuo je Hasanbegović.

Hasanbegović: Ovo nije poraz Neovisnih za Hrvatsku, već moralna pobjeda

Zlatko Hasanbegović ustvrdio je u ponedjeljak, nakon što su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbacili inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara, da to nije njihov poraz, već moralna pobjeda te je najavio da će isti prijedlog uputiti na Skupštinu za tri mjeseca.

"Ovo je naša moralna pobjeda. Naš prijedlog, utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura, srušila je neobična 'ad hoc' koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. U ovom pitanju naša svrha je ispunjena. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu očitovati se o našim neoborivim argumentima, to su i učinili. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenuje zakonitosti i procedura, bit će neka vrsta poklitičkih licemjera", kazao je Hasanbegović novinarima nakon glasanja.

Ocijenio je da to ne ugrožava njihovu koaliciju s HDZ-om te je najavio da će za tri mjeseca "s istim dokazima doći pred Skupštinu te će zastupnici ponovno imati prigodu očitovati se".

Gradska zastunica Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je da se u gradu moglo vidjeti svašta, a da se danas vidjela jedna nova situacija - da gradonačelnik nešto predlaže, a da bi onda njegov klub zastupnika protiv tog njegovog prijedloga kad se odluči predložiti nešto drugo, glasali protiv.

"Nedvojbena je bista postavljena, da bi onda gradonačelnik od toga odustao i da bi njegovi podržali gradonačelnika. Ovo pokazuje da su pojedini zastupnici koji čine većinu u Skupštini glasali s oporbom, vrlo je interesantno da i oni glasaju s oporbom, pa ćemo vidjeti što će dalje biti", kazala je Mrak Taritaš.

Ostojić: Cirkus u Zagrebu se nastavlja, nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijalne trgovačke koalicije

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ustvrdio je da inicijativa nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini. "Cirkus u Zagrebu se nastavlja, iako je vrijeme adventa, Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda je uputio prijedlog da se bista skine, da se započne postupak skidanja te biste. Zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini taj prijedlog nije prošao. Ne zna se tko pije, ali se zna tko plaća. Ovaj cirkus plaćaju Zagrepčani, a nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijalne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, koalicije bez strategije, taktike i vizije", kazao je Ostojić.

Upitan kako komentira da su zapravo glasali za to da ostane nešto što je nelegalno, Ostojić je kazao da sve nadležne gradske službe, gradonačelnik Bandić i njegova zamjenica vrlo jasno kažu da je napravljeno sve po zakonu, za razliku od Hasanbegovića koji kaže da je to bezakonje.

"Neka stanja su ili-ili. Ili je po zakonu ili je bezakonje. Nevjerojatno je da dvije strane koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. To graniči sa zdravim razumom", ustvrdio je.

Smatra da ovo neće ugroziti koaliciju Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, Neovisni za Hrvatsku i HDZ-a, ustvrdivši da je i na državnoj razini i na gradskoj razini nastala političkom trgovinom.

"Meni je ponekad Milana Bandića žao jer nadgradonačelnik Hasanbegović daje imena i trgovima i ulicama. Očekivao sam od Hasanbegovića da će Bandiću prepustiti barem male parkove, no očito mu ne daje niti to", dodao je.

Na upit kako komentira činjenicu da je danas HDZ bio suzdržan, a 1996. je uklonio bistu, Ostojić je poručio "kamo sreće da se HDZ mijenja".

Inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara uputila je stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku zajedno s gradonačelnikovim amandmanom, kojim prihvaća inicijativu i pristaje na preispitivanje procedure postavljanja biste koju je sam svečano otkrio u listopadu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju