Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu, a i Zagreb je na listi.


Luxembourg je najsigurniji grad na svijetu, a Zagreb se smjestio na 98. mjestu po kvaliteti života te na 75. po sigurnosti, prema godišnjem istraživanju kvalitete života i sigurnosti koju je provela konzultantska tvrtka Mercer.

Vezani članci Importanne Centar Policijske trake i tragovi krvi u centru Zagreba: Što se dogodilo u Importanne Centru? Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik Tomašević o kadroviranju, dugovima i ovrhama: "Sve je pod kontrolom i ništa nije izvanredno. Da je super, nije"

Bagdad je, prema istraživanju koje je obuhvatilo 221 grad, mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost. Europski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25. mjesta kako po kvaliteti života tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj.

>> Doznajte što hrvatski građani smatraju kvalitetom

Nakon Beča po kvaliteti života slijede Zuerich, Auckland, Muenchen, Vancouver i Duesseldorf, a nakon Luxembourga najsigurniji su Bern, Helsinki, Zuerich i Beč. Na dnu tablice su neposredno prije Bagdada i Kartum, Sudan, Port-au-Prince te N'Djamena, gradovi obilježeni stalnim nemirima.

Ljubljana na 75. mjestu

Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu dok je New York završio na 47. mjestu po kvaliteti života a na 68 po pitanju sigurnosti koje dijeli s Londonom. Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života pa je na 38. mjestu. Rim je 52. po kvaliteti života a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvaliteti a 60. po sigurnosti.

U regiji po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Beograd na 136., a Sarajevo na 155. mjestu. Po sigurnosti Ljubljana je na 30. mjestu, Budimpešta na 90., a Beograd i Sarajevo na 127. mjestu.

U istraživanju je korišteno 39 kriterija među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitetu stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutarnjoj stabilnosti, razini kriminala i učinkovitosti pravne države. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju