Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik uspjeh

'Kad smo rekli da idemo na vrh, rekli su nam da smo ludi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski alpinisti učinili su ono što se rijetki usude - po zimskim uvjetima osvojili su vrh Zlatne planine u Rusiji. Na toj sibirskoj planini temprature padaju i do -40 stupnjeva, a sam uspon vrlo je opasan. Među članovima ekspedicije bio je i naš snimatelj Marino Grgurev.

Koliko je sam uspon težak govori i podatak da su zadarski alpinisti prvi u posljednjih 25 godina uspjeli osvojiti vrhove Zlatne planine po zimskim uvjetima. Lokalno stanovništvo nije vjerovalo da će se na to odvažiti. 'Kad smo rekli da idemo na vrh, rekli su nam da smo ludi', kaže Boris Zubčić, član ekspedicije.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

U tri dana popeli su se na dva vrha Kupol visok 3.556 metara i Jubilej visok 3.602 metra. Penjali su se po ekstremnim uvjetima jer na toj se planini temperature znaju spustiti i ispod -40 stupnjeva.

'Na dan uspona u baznom logoru bilo je -30, a na samom vrhu vjerojatno i ispod -40 stupnjeva', kaže Neven Zrlić, voditelj ekspedicije.

Zadarski alpinisti na vrhovima Zlatne planine: Član ekspedicije i snimatelj Nove TV

Hladnoća ih nije spriječila da svoju avanturu snime kako bi napravili dokumentarni film.

Za uspon su se pripremali svega pet mjeseci. No, kažu, u ekstremnim uvjetima sve je potpuno drugačije. Problemi su zahtijevali brzu reakciju.

'Ja tako još ništa u životu nisam doživio. Kad se vi popnete na vrh i te doline, jednostavno osjećaj je ono - baš veličanstven', dodaje Marino Grgurev. Nema sumnje - bila je to za njih prava avantura koju će pamtiti cijeli život, ali i poticaj za nova osvajanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene