Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVA ELEMENTARNA NEPOGODA

Zadar i dalje u problemima: Uništeni stanovi, onečišćeno more...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zadru i okolici još se gomilaju štete i posljedice poplava koje su to područje pogodile u ponedjeljak. I dalje se saniraju oštećenja i ispituju uzroci prodiranja bujice u naselja.

Voda je Ivanici Pletikosi prodrla u stan. Uništeni namještaj i odjeća bezuspješno se suše još od ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Bujica u Srbiji Snažna bujica VIDEO Snimke apokalipse u susjedstvu: Podivljala rijeka nosi automobile kao od šale Slika nije dostupna VELIKE ŠTETE Većina zadarskih škola i vrtića u utorak radi normalno, voda i dalje nije za piće

"Razbolili smo se svi. To je bilo vode tu, vrata su nam dolje otišla. Treba sve sanirati. Bacili smo madrac, jogi, sve iz duplog kreveta, sve smo pobacali".

Probleme ima velik dio Zadrana pa je cijeli vikend otvoren gradski ured u kojem se mogu preuzeti obrasci za prijavu šteta. Po svoj primjerak došao je i Rajko Bursać.

"U podrumu je bilo metar vode. Motocikl mi je nastradao, nešto kućnih potrepština što se obično odlažu u podrum".

Posljedice se na zadarskom području gomilaju iz dana u dan. Zadrane brinu i pune crne jame pa su u pomoć stigle i cisterne iz unutrašnjosti Hrvatske.

Veći dio voda napokon je ispumpan iz oštećenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je, nakon 5 dana, djelomično stavljen u funkciju. Štetu je pretrpjela i cesta između Zadra i Ražanca, koju je bujica potpuno uništila. Nakon prvih popravaka, danas se njome dijelom može prometovati.

Na zadarskom području i dalje su u žarištu kritične točke. Zbog popuštanja nasipa u Ninu ministar Ćorić zatražio je istragu. A zbog poplave u Zadru stanovnici prstom upiru u vodotok Ričinu i izmještanje njegova korita zbog izgradnje trgovačkog centra. No, u Hrvatskim vodama to ne smatraju problemom.

"Pri izgradnji je izvršeno izmještanje vodotoka Ričina što nije izuzetak s obzirom da je institut izmještanja čestica javnog vodnog dobra relativno čest postupak koji je u ovom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima, napravljen prema svim pravilima struke", priopćeno je iz Hrvatskih voda.

No, planirano proširenje korita, iako je lokacijska dozvola izdana, još nije došlo na red zbog problema s imovinsko-pravnim odnosima.

"Ako imate imovinsko-pravne koji nisu razriješeni, ne možete ići nešto graditi ako nemate to sve na papiru čisto", kaže gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Dok se rješenja traže, oštećeni se pitaju kako vratiti izgubljeno. Ivica Borzin iz Ljubačkih stanova u svojoj kući trenutačno ne može živjeti, nego tek zbrajati štetu.

"Okvirno, sad trenutno što vidim u kući, 50-60 tisuća kuna. Djeca su malena, tu nema povratka pa nekih mjesec, mjesec i pol dana".

Većinom prepušteni sami sebi i svojoj snalažljivosti, stanovnici čekaju proglašenje elementarne nepogode i isplatu odšteta.

"Najveći problemi i dalje su isušivanje mokrih i vlažnih prostorija i sanacija šteta. Pojavilo se i onečišćenje mora na zadarskom području, a veliki problem predstavljaju i crne jame. Na području Zadra trenutno je više od 3000 zahtjeva za pražnjenjem jama, što je proces koji će sigurno trajati iduća 2 tjedna. Ova velika poplava ponovno je ukazala na dugogodišnji problem vodotoka Ričine.

Činjenica jest da se Zadar stalno gradi, a vodotok je uvijek obujmom isti. Vode je ovdje u ponedjeljak bilo šest puta više nego što je korito moglo prihvatiti. Voda je zbog toga prodrla i oštetila uređaj za pročišćavanje otpadnih voda a potom napravila štetu na gradskom groblju koje je u blizini, a nakon toga poplavila je i kuće.

Ovo je korito već trebalo biti prošireno, projekt postoji, trebalo je biti tri puta veće, ali projekt Hrvatskih voda i dalje stoji zbog neriješenog privatnog vlasništva. No, da je korito već sada izgrađeno stručnjaci jamče da ni to ne bi spriječilo toliku količinu vode kao što je bila u ponedjeljak, ali bi se barem ublažile posljedice ove neviđene poplave", javio se iz Zadra za Dnevnik Nove TV reporter Šime Vičević.   

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene