Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune ruke posla

Dramatičan vikend na moru: Havarija na izletničkom brodu, požar motorne jahte i jedriličari suočeni s nevremenom

Požar na jahti
Požar na jahti Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je o izvanrednim događajima na moru tijekom proteklog vikenda od kojih su dva bila osobito dramatična.

Posada putničkog broda Sveta Eufemija poslala je poziv pogibelji sinoć u 21:06 sati kada su ostali bez pogona tijekom plovidbe nedaleko Koločepa, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik te nadležne službe resornog Ministarstva.

S obzirom da je postojala opasnost da brod nošen valovima udari u obalne stijene, koordinirana spasilačka akcija pokrenuta je u suradnji sa dubrovačkom Kapetanijom te je nedugo nakon zaprimljene dojave spasilački brod Danče pronašao izletnički brod u blizini Rta Bezdanj, na otoku Koločepu.

Na izletničkom brodu boravilo je ukupno 28 osoba uključujući posadu, a nakon što je utvrđeno da nema stradalih i ozlijeđenih, brod je uhvaćen u tegalj prema putničkoj luci Gruž, kamo je privezan sinoć u 22:40 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima havarije ovog izletničkog broda provodi se u djelokrugu Lučke kapetanije Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poplavljene kuće i podrumi VIDEO Snažna oluja pogodila Skandinaviju: "Mogla bi to biti najjača oluja u posljednjih 25 godina"

U požaru motorne jahte nema ozlijeđenih

Dojava očevidaca o požaru plovila kod otoka Žuta zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Šibenik jučer u 19:25 sati. Na dojavljenoj poziciji pomorske nesreće uočena je motorna jahta Shiva duljine 16,8 metara, austrijske zastave dok je plutala zahvaćena požarom, privezana na bovu u uvali Hiljača, na otoku Žutu.

Nedugo prije dolaska službenika LK Šibenik i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe, djelatnici obližnjeg ugostiteljskog objekta vlastitom brodicom oteglili su motornu jahtu na udaljeni vez, kako ne bi predstavljala opasnost za druga plovila i okoliš.

Vatrogasci su požar na jahti gasili sinoć do 23.00 sata, nakon čega je ustanovljeno oštećenje nadgrađa gotovo do razine mora, dok na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da nitko od četiri člana posade iz Austrije u trenutku izbijanja požara nije boravio na jahti te su izjavili da je u brodskim spremnicima preostalo oko 2000 litara diesel pogonskog goriva.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik vlasniku opožarene motorne jahte izrečen je nalog za komercijalno uklanjanje i zbrinjavanje podrtine u što kraćem roku, dok će se točan uzrok ove pomorske nesreće ustanoviti daljnjim očevidnim radnjama.

Pročitajte i ovo Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Visoki vodostaj Ojačava se nasip u Hrušćici, Mura i Drava stvaraju nove probleme: "Ovaj val je žestinom i silinom iznenadio sve"

Nevrijeme na sjevernom Jadranu izazvalo probleme za nautičare

Tijekom trajanja najavljenog nevremena proteklog vikenda MRCC Rijeka je provela nekoliko koordiniranih akcija spašavanja na moru.

Najveći broj poziva zaprimljen je tijekom jačanja nevremena, u večernjim satima od nautičara suočenih sa zahtjevnim uvjetima plovidbe, uslijed nepovoljnih vremenskih prilika na moru.

U relativno pogibeljnim situacijama najčešće su zatečeni nautičari na plovilima u charteru, a nitko od članova posada nije stradao niti ozlijeđen zahvaljujući pridržavanju uputa MRCC Rijeka te je većina događaja uspješno koordinirana, u suradnji sa vlasnicima plovila i tvrtkama specijaliziranim za komercijalnu pomoć plovilima i posadama na moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene