Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za cigaretu zapaljenu u kafiću kazna od 1000 kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još malo pa je pušačima odzvonilo! Ili će se pridržavati propisa, ili će svoje navike skupo plaćati. Novi europski zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima možda smanji broj ovisnika o ovom nezdravom poroku, ali vlasnici kafića strahuju od propasti.

Polako ali sigurno bliži se vrijeme kad zaljubljenici u cigarete u svom poroku više neće moći slobodno uživati u omiljenom kafiću ili restoranu. Famozni zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima mogao bi biti donesen već sredinom idućeg mjeseca. One koji se ne žele ili ne mogu odreći nikotinskog dima, čekaju drakonske kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljan Milinović: Nema više popusta za zabranu pušenja Slika nije dostupna Ugostitelji zadovoljni Ugostitelji sretni: Kafići će uskoro opet biti puni

Spominje se kako bi cigareta zapaljena u zabranjenom prostoru pušače mogla stajati čak tisuću kuna. Ugostitelji će proći još gore jer bi im promet mogao završiti u državnoj blagajni, s tim da bi morali platiti i kaznu od 250 tisuća kuna.

Kazne za buduće kršitelje, uvjerava ministar zdravstva Darko Milinović, ipak ne bi trebale biti tako drakonske. U telefonskom nam je razgovoru rekao i kako je prijedlog zakona gotovo u potpunosti spreman. Idući se tjedan sastaje s ugostiteljima.

- Naš konkretan prijedlog je sljedeći: malim ugostiteljskim objektima treba dozvoliti da se sami opredijele hoće li biti za pušače ili nepušače, s tim da se njihov odabir mora istaknuti na ulazu u objekt, rekao je Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Kako će završiti dogovori između struke i politike, doznat ćemo, po svemu sudeći, u srcu turističke sezone. Doznat ćemo i to jesmo li ponovili greške nekih europskih zemalja. 

Naime, u većini njih, zakon o zabrani pušenja prelomio se upravo preko leđa ugostitelja koji su zabilježili pad prometa i do 70 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene