Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska organizacija za zaštitu prirode - World Wide Fund for Nature poziva hrvatske građane da, 29. ožujka, u 20,30 sati ugase rasvjetu u svojim domovima na jedan sat te tako sudjeluju u najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju'.


'Dok će super-junak, ambasador ovogodišnjeg 'Sata za planet Zemlju' Spider-Man uz cijelu filmsku ekipu 'Čudesnog Spider-Mana 2' gostovati na proslavi u Singapouru, WWF poziva najmlađe stanovnike Zagreba da im se navečer u 20 sati pridruže na obilježavanju te akcije ispred katedrale i to u maskama Spider-Mana, svog omiljenog junaka. Javni prijevoz do središta Zagreba bit će besplatan od 20 do 22 sata, jer se i ZET pridružio akciji', ističu u WWF-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska utonula u mrak... Slika nije dostupna WWF pozvala građane da sutra ugase svjetla na Sat za planet Zemlju

Ovogodišnji 'Sat za planet Zemlju' provodi se u više od 150 zemalja svijeta, a Hrvatska se prema posljednjim podacima uključuje s rekordna 55 grada.

Od Pule do Dubrovnika, preko Splita, Šibenika i Zadra, od Krapine do Vukovara, preko Varaždina i Zagreba, Hrvatska se i ove godine gasi za 'Sat za planet Zemlju'. Osmi je to put da se građani svijeta ujedinjuju u mraku kako bi se zajedno prisjetili važnosti očuvanja našeg planeta, a u Hrvatskoj se akcija provodi šesti put, ističe WWF.

Pojašnjavaju da je glavna svrha 'Sata za planet Zemlju' stvoriti svijest o problemima s kojima se suočava naš planet zbog klimatskih promjena, zbog prekomjernog trošenja svih resursa, zbog nebrige.

Prvi grad na svijetu koji će se ove subote zamračiti je Auckland na Novom Zelandu, a slijedit će australski gradovi, gdje je cijela priča i započela 2007. godine.

Akcija će se završiti 24 sata kasnije gašenjem svjetla na Tahitiju. U Hrvatskoj će u mrak utonuti pulska Arena, Zidine u Dubrovniku, južno pročelje Dioklecijanove palače i riva u Splitu, zagrebačka katedrala i Medvedgrad, Poljana pape Ivana Pavla II u Zadru, središta Čakovca, Hvara, Iloka, Krka, Labina, Metkovića, Novog Vinodolskog, Rovinja, Varaždina, Vinkovaca...

'Svojim malim, individualnim akcijama, možemo postići neizmjerno puno, naročito ako su one u masovnim razmjerima, a Earth Hour okuplja milijune ljudi iz više od 150 zemalja svijeta. Svi mi možemo postati super-junaci i promijeniti naš planet nabolje', poručuje Petra Boić Petrač iz WWF-a.

Akciji su se ove godine pridružili i nacionalni parkovi Brijuni i Krka, te parkovi prirode Lastovo, Medvednica i Papuk, članovi WWF-ove mreže Parkova Dinarida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook