Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće o radu Mladena Bajića

Vukšić: Kalkulira Zoran Milanović, koalicija šuti i oporba šuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi šute oko tajnovitog skidanja s dnevnog reda glasovanja o izvješću o Bajiću, jer je očito sve pod kontrolom, a to znači da nešto nije uredu, smatra saborski zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić.

Hrvatski laburisti održali su press konferenciju oko tajnovitog skidanja s dnevnog reda glasovanja o izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

Branko Vukšić, saborski zastupnik laburista, smatra kako postoji neka tajna veza u svemu tome. "Kalkulira Zoran Milanović, koalicija šuti i oporba šuti. I Bajić kalkulira, želio bi ostati u fotelji, i sam je rekao do 2020., a i Milanović bi trebao ostati miran. I jedan i drugi žele fotelju koju nisu zaslužili. Milanović je na velikim mukama i zato je skinuto glasovanje s dnevnog reda", ističe Vukšić.

Hoće li Bajić dobiti još jedan mandat?

"Što ako se potvrdi to kako su klubovi govorili o izvješću? Govorili su pozitivno pa i HNS. HDZ ima razloga šutjeti i potiho podupirati Bajića, jer je bio blagonaklon. Ako se postupi po izvješću, nema razloga da se ne podrži novi mandat. Kako će ne produžiti mandat ako sada daju pozitivno mišljenje", kaže Vukšić.

'Sjetite se Wikileaksa'

Bilo je jako neoprezno od predsjedništva Sabora koje je uopće stavilo na dnevni red tu točku, smatra Vukšić. "Što bi se dogodilo ako daju negativno misljenje, ako sruše. Sto ako u međuvremenu pritisci budu preveliki pa da se mora Bajica ostaviti? Pritisci su veliki iz vana i iznutra, i tajkuna, i podzemlja, i onih kojima je, sjetite se Wikileaksa, Bajić nosio izvješća na pladnju, a nije trebao", kaže Vukšić.

"U 12 godina mandata Bajića prepoznaju se metode i načini rada. Razgovarao sam s ljudima koji su rekli da postoje tri vrste lopova i lopovluka. Prvi je lopovluk političara, njih je najlakše otkriti i procesuirati, osim onih koji odlucuju o sudbini Bajića. Taj lopivluk nema zaštitu. Druga vrsta lopovluka je privatizacijsko gospodarski, tajkunski, a tu spada i ratno profiterstvo. Koja je osoba osuđena za to, neka relevantna? To ratno profiterstvo omogućili su politički mocćnici devedesetih, može se s time obracunati kao i s lustracijom. I postoji treći potpuno nedodirljivi lopovluk, gdje su protagonisti političari tajkuni i podzemlje. Novinari hodaju s tri do četiri zastitara, a Bajic slobodno. Čudno je da novinarima treba zaštita, a onaj koji bi trebao progoniti to ne radi pa mu ne terba ni zaštita", pojasnio je Vukšić.

'Lova oko koje političari samo mogu sanjati'

"Postoje i medijski moguli, zbog ovog što ću reći mogu biti samo u crnoj kronici, jer bdiju nad protagonistima, a maste brk i pritom reketare. I ne mislim da sam hrabar nego sam političar koji radi svoj posao", naglašava Vukšić.

Bajic progoni najprimitivniji oblik politicara, nastavlja Vukšić, one koji su se zaigrali. "Ali oni su samo pomagači u velikim igrama. HAC nije ni započet, ja sam govorio i o istraživanju nafte i plina bez natječaja i procedure, to je lova oko koje političari mogu samo sanjati", ističe.

Vukšić je medije podsjetio na HŽ Cargo, koji je otpisao masu vagona u otpad, CIOS ih je popravio i ponovno prodao HŽ-u, a netko je tu zaradio. "Jadrankamen pak nije nedodirljiv, nedodirljivi su oni koji sumu to omogućili", kaže Vukšić. O tome se ne priča, kažu nije pametno govoriti, dodaje on.

Kriminal na razini nestvarnog

"Dioki, tu je kriminal toliko isprepleten da se čini nestvarnim, seže do ove vlasti", smatra Vukšić. HAC, HEP, Ina, prije pet godina se govorilo da se u Ini svašta radilo i nikom ništa, dok politika nije dala zeleno svjetlo i procesuirala Sanadera, podsjeća Vukšić.

"Hypo banka, ništa od toga, Krasograd, Kamensko, gdje su veliki moćnici, oko Zagreba, Zagreb je pokriven velom tajne, Vjesnik, ne mislim na medij nego kuću i plac koji vrijedi stotine milijuna kuna", nabraja dalje Vukšić.

"Javna poduzeća su bankomati moćnika", poručio je Vukšić i podsjetio je na kampanje koje je prozivao bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Tko bi za 16 tisuća kuna radio taj posao i nosio glavu u torbi? Je li kukavičluk rješenje? Nije. Iza kulisa se rade nečasne radnje", kaže Vukšić.

"Mi smo jedini bili glasni protiv. Bojim se, da će se Milanović prekalkulirati i da neće biti dobro", smatra Vukšić. Bez čistog pravosudja nema demokratske države, dodaje.

Na novinarsko pitanje tko pritišće da Bajić ostane, Vukšić odgovara da su to "svi koji bi mogli biti na udaru, gospodarstvenici i svi koji se protežu u aferama, a izvana isto. Znamo kome Bajić podnosi izvjestaj, američkom veleposlanstvu".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene