Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Atmosfera pritiska'

Hoće li Bajić dobiti još jedan mandat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je jučer bez objašnjenja Sabor odgodio glasovanje o izvješću Mladena Bajića za 2012. godinu, počela su nagađanja o razlozima.

Oporba tvrdi kako se tako stvara atmosfera pritiska na Mladena Bajića kojem u travnju istječe treći mandat u DORH-u. Hoće li ga na funkciji još četiri godine ostaviti i Vlada Zorana Milanovića, još nije odlučeno.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..."

Bajić je 12 godina Glavni državni odvjetnik. Treba li dobiti još jedan mandat, politika je podijeljena. 'Za rad u DORH-u nema prevelike navale', kaže Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

Kao ministrica predložila je Bajića za prvi mandat još 2002. Sada ne želi procjenjivati hoće li mu povjerenje iskazati i Zoran Milanović. 'Stasa jedna nova generacija državnih odvjetnika i sudaca koji ozbiljno shvaćaju svoje obveze', rekla je Antičević Marinović. Rijetki SDP-ovci žele javno govoriti o sudbini Mladena Bajića. HDZ proziva zbog kako kažu selektivnog pristupa Mladena Bajića.

Milanović: Odlučit ćemo kad dođe vrijeme

'Smatram da je borba protiv kriminala selektivna jer je bila usmjerena na naše članove. Naši članovi su sada na sudu neki drugi nisu', rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Čeka se odluka premijera. U SDP-u su pak različiti stavovi. Dio bi Bajića i dalje u DORH-u. Boje se da bi odabir nekog drugog bio tumačen kao kazna zbog otvaranja slučajeva Šegon i Merzel.

Veza Glavnog državnog odvjetnika i politike, smatra HDSSB, riješila bi se ograničavanjem izbora na maksimalno dva mandata ili 8 godina.

Odvjetnici tvrde - tajna moći Mladena Bajića stoji u zakonu koji mu je dao sredstva za najzvučnije postupke poput onog protiv bivšeg Premijera. 'Omogućili su gonjenje kaznenih djela s koruptivnim elementima koji nikad ne bi došli na tapetu da nije novog zakona, ali i Mladena Bajića', rekao je Branko Šerić, odvjetnik. Na Vladi i premijeru je odluka žele li Bajiću dati još jedan mandat ili pronaći zamjenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene