Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjka im bijelih kuta

Vukovarci su već godinama gotovo bez stomatologa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarcima uskoro neće imati tko popravljati zube. Već godinama ne mogu naći stomatologe, a u godini kada se ukidaju povlastice, one za Vukovar i dalje vrijede.

Tamo već ima liječnika koji putuju i po 100 kilometara da bi radili u tom gradu, no sve to nije dovoljno, jer treba im još bijelih kuta i to očajnički. Ovdašnje buduće majke, pregledava Osječanka. 'Svi bi mi htjeli raditi u mjestu rođenja, ali to ne ide tako, ja sam pronašla kompromis u potrazi za poslom', kaže Tihana Đuran, ginekologinja. Tihana svakodnevno putuje iz Osijeka, no mnogi to ne žele.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

3128 pečata ovaj mjesec palo je na radne knjižice nezaposlenih Vukovaraca, a među njima nema niti jednog liječnika. 'Nemamo nezaposlenog liječnika, ne pamtim kad smo ga imali', kaže Mirela Glavaš, analitičarka Zavoda za zapošljavanje. Nakon reforme zdravstva, bit će još teže privući liječnike. Manje plaće, ukidanje 'putarine', ne zvuče primamljivo, osim poreznih olakšica. 'Ako radite u Zagrebu, tamo plaćate visoke poreze, nemate pravo na olakšice i još plaćate prirez, a svega toga u Vukovaru nema', ističe gradonačelnik Željko Sabo.

Tihana spominje primjer Velike Britanije, koja je iz metropola u provincije privukla liječnike. 'Tamo mladi liječnici, koji su tako dislocirani u manjim sredinama, imaju veću plaću nego liječnik u centru Londona', napominje ona. Dok brusi novi zakon, Vlada bi i o tomu mogla promisliti, jer Vukovarcima uskoro neće tko imati pregledati ni zube.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene