Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odustali od gradnje odlagališta otpada

Vukovar se nagodio sa Strabagom i Saubermacherom: Isplatit će im 805.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova na sjednici održanoj u četvrtak nagodbu s austrijskim tvrtkama Strabagom i Saubermacherom te je spremno tim tvrtkama zbog odustanja od gradnje zajedničkog odlagališta otpada isplatiti 805.000 eura.

Grad Vukovar, osim Osijeka, Vinkovaca, Županje i Iloka, jedan je od osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) koja je trebala biti nositelj izgradnje zajedničkog odlagališta otpada za područje tih pet gradova kod Antunovca, nedaleko od Osijeka, ali je zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji tog odlagališta ugovor raskinut 2009. godine, nakon čega su Strabag i Saubermacher pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

ZOIS je 2013. godine izgubio prvostupanjski sudski spor zbog raskidanja ugovora o izgradnji odlagališta na kojemu radovi nikada nisu niti počeli te je gradovima osnivačima prijetila isplata odštete od 13 milijuna eura.

Imaju najveće račune za grijanje: Popravkom toplovoda nije rješen njihov problem

Vrhovni sud ukinuo je u lipnju prošle godine prvostupanjsko rješenje i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a u postupku mirenja na Visokome trgovačkom sudu došlo se do prijedloga sudske nagodbe u kojem Strabag i Saubermacher ne pristaju na odštetu manju od pet milijuna eura.

Osim Vukovara, dosad su na nagodbu pristali gradovi Osijek i Vinkovci, a Beli Manastir tek treba donijeti odluku. Gradske vlasti Županje protive se sklapanju nagodbe. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) rekao je kako je to vrlo težak problem grada koji se već godinama povlači.

"Politički bi za mene možda bilo najbolje prolongirati njegovo rješavanje za 3-4 godine pa neka se s tim bavi onaj tko tada bude na vlasti", istaknuo je, dodajući kako misli da je problem potrebno riješiti, a ne ostavljati ga nasljednicima.

Poručio je kako je riječ o problemu koji je 'zakuhan' u Osijeku, a svi drugi gradovi su taoci toga. Suzdržani tijekom glasovanja bili su vijećnici koalicije SDP-HNS, koji smatraju da se prihvaćanjem nagodbe čini usluga "krivcima koji više neće biti gonjeni niti odgovorni za višemilijunske štete". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene