Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25. obljetnica

''Pravo je čudo da se Vukovar održao toliko dugo s obzirom na to s čim je Hrvatska raspolagala''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović i doktor Ante Nazor, čelni čovjek Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata razgovarali su u Vukovaru.

O stradanju Vukovara napisane su knjige, snimljeni filmovi - može li se reći da je ta stranica hrvatske povijesti zaključena i do kraja analizirana? Što je pokazala bitka za Vukovar?

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (DP) novi plakat za vukovar Penava za Dnevnik Nove TV o drugom plakatu i tenzijama uoči obilježavanja Dana sjećanja, evo što kaže o Anušiću i jačanju pozicija HDZ-a u Slavoniji

''Hrvatska vojska do kraja se borila i odolijevala naletu velkosrpske agresije. Vukovar je ostao u crnoj rupi međunarodne i hrvatske pravde, historiografski je nešto boje obrađen'', rekla je Ivana Petrović.

Potpuno razoren grad, koncentracijski logor u veleprometu i broj nestalih koji još uvijek nije utvrđen.

Nazor je o obrani Vukovara kazao:  ''Obrana Vukovara omogućila je Hrvatskoj da se naoruža, ustroji brigade i ono što je zarobljeno, da obrana hrvatske odoli napadima. Branitelji vukovara s herojskom obranom zasigurno su se upisali u hrvatsku povijest i u temelje suverene Hrvatske. Obrana je u simboličkom smislu temelj obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, ne umanjujći vrijednost ni jednog drugog mjesta''.

Petrović je naglasila da su posljedice bitke za Vukovar 938 groba na Memorijalnom groblju u Vukovaru iz masovne grobnice na Ovčari, koncentracijski logori na Veleprometu, dva razreda djece koja su poginula tijekom opsade, razrušen grad do temelja, a 16. srpnja 1992. promijenjeni su i nazivi svih ulica u Vukovaru. Maknuti su iz imena i S.S.Kranjčević i Vladimir Nazor, Cesarec, a ulicu nazvanu po Stjepanu Radiću preimenovali su u Ulicu Puniše Račića.

''Vukovar nije samo mit, on je prije svega ima svoju priču i ulogu, posebno je važno da se ondje pokazala i sva bestijalnost agresora'', rekao je Nazor.

Zbog čega se provlače teze da je Vukovar prodan?

Svih ovih godina stalno se provlačila teza kako je pad Vukovara mogao biti spriječen. Još gora je teza da je Vukovar prodan za međunarodno priznanje Hrvatske. Zbog čega se provlače te teze? ''Historiografija je to neumoljivo objasnila. Pravo je čudo da se Vukovar održao toliko dugo s obzirom na to s čim je Hrvatska raspolagala. Moramo pogledati na cjelovito ratište Hrvatske, od Dubrovnika do Iloka, sva su bojišta bila aktivirana. Brojni izbori pokazuju suprotno tezama o prodaji, dakle da se Vukovar mogao obraniti, obranio bi se'', rekao je Nazor.

Dodaje da je potrebno posebno naglasiti važnost saniteta - liječnici u Vukovarskoj bolnici su jednako pristupali svim ranjenicima bez obzira na nacionalnost i pripadnost vojsci.

''Dokument o demilitarizaciji bolnice su potpisali general JNA Andrija Rašeta, hrvatski ministar zdravstva Andrija Hebrang te predstavnik Europske promatračke misije J.M.Chenu, a kojim je bilo dogovoreno kako u bolnicu nisu smjele ući nikakve vojne snage, osim međunarodnog Crvenog križa. Ali su Srbi to ignorirali te je ubijena 261 osoba iz bolnice'', rekao je Nazor.

Gdje je pravni epilog?

Zločini u Vukovaru, ali i Škabrnji nisu dobili pravni epilog koji su morali dobiti. ''Meni je najvažnije u svemu tome da su i Škabrnja i sva ostala naselja u tužbi protiv Jugoslavije, sva ta mjesta su ipak našla svoj epilog u tužbi protiv Srbije i svijet je u toj tužbi upoznat s tim što se ondje događalo'', rekao je Nazor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene