Više od 5 kilometara bila je duga Kolona sjećanja koja je prošla kroz Vukovar. U njoj je bio i general Mladen Markač.


Doista posebnom ozračju ove godine u Vukovaru najviše je doprinijelo oslobođenje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Naime, ovoga puta su se na licima mnogih koji su sudjelovali u Koloni sjećanja vidjeli i osmijesi. Našoj su reporterki rekli da im se miješaju emocije, tužni su zbog onih koji su izgubili živote, ali sretni zbog oslobođenja generala. Presuda je, kažu, simbolična satisfakcija za sve žrtve i njome je skinuta ljaga s Domovinskog rata. Dolazak generala Markača u Vukovar, kažu, puno im znači.

'Ovo je nešto veličanstveno. Pogotovo nakon presude koja je oprala ljagu s hrvatskih branitelja', rekao je Đuro Horvatinec, vukovarski branitelj. 'Hvala svim braniteljima Livno je uz njih', kaže Davor Milanović iz Livna.

Kolona je bila dostojanstvena, generala Markača svi su pozdravljali, a djeca se s njim fotografirala. Na pitanje od kud mu takva mirnoća, s obzirom na to da su svi su njega euforični, Markač je odgovorio: 'Kad ste toliko godina zatvoreni, a znate da ste nevini, onda nekako pronađete i neki mir.'

>> Dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti: 'Vukovaru, ime sveto'

Ove je godine u Koloni bilo više ljudi nego ikada. Pridonijelo je tome, vjerojatno lijepo vrijeme, vikend, ali i oslobađajuća presuda za generale. Podsjetimo, prošle je godine u Koloni bilo oko 50.000 ljudi, ove godine procjenjuje se da je ta brojka bliža 60.000.

'Ovako nešto mirno, ovako lijepo može se doživjeti samo ovdje', rekao je Dominik Perišić iz Vinkovaca. U Koloni je bilo i onih koji još uvijek, nakon više od dva desetljeća od pada Vukovara traže svoje najmilije. 'Sina tražim 21 godinu, nema mu traga. To mi je teško za život', kaže Ivanka Ledić, majka nestalog vukovarskog branitelja.

Vijenci, svijeće i ruže za vukovarske žrtve

Podno Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, te izaslanstva Hrvatskog sabora predvođena predsjednikom Josipom Lekom i Vlade na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara tijekom koje je ubijeno i poginulo 887, a ranjeno 1300 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada Vukovara, gradova Dubrovnika, Sinja, Šibenika, Trogira i Zagreba, Vukovarsko-srijemske županije te ostalih hrvatskih županija.

Molitvu za ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara molio je đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić. Na grobove 880 branitelja i civila do sada pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata sudionici obilježavanja Dana sjećanja položili su ruže.

Do Memorijalnog groblja, kolona sjećanja u kojoj je prema procjeni policije bilo više od 50 tisuća ljudi, prošla je 5,5 kilometara dug put od vukovarske bolnice, u kojoj je bio upriličen prigodan komemorativni program.

U Koloni je bio i državni vrh. 'Mislim da je Vukovar visoka škola hrvatske povijesti, visoka škola hrvatske budućnosti, da je jedan od najznačajnih simbola hrvatske samostalnosti', rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

'Ponovno smo tu da u ne još sasvim obnovljenom Vukovaru obnovimo sjećanje na stradale na silne patnje koje su bile i da izrazimo zajedno želju da se više ništa slično ne ponovi. Ostaje nam još sanirati one strahote koje su bile. U prvom redu moramo pronaći ljude čiju sudbinu još ne znamo', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

'Ovo je uvijek mješavina osjećaja tuge i danas sreće, više ne bijesa. Presuda od prije nekoliko dana je pobjeda zdravog razuma i pravde', zaključio je premijer Zoran Milanović.

Svoja razmišljanja i fotografije koje predstavljaju uspomenu na pad Vukovara šaljite nam na e-mail adresu moj.report@novatv.hr, a komentare i fotografije možete ostaviti i na našoj Facebook stranici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook