Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Četvorica pronađenih u kanalu umrli nasilom smrću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obdukcijom posmrtnih ostataka četiriju osoba, koje su kopajući kanal na poljoprivrednom dobru Sopotu blizu Vinkovaca pronašli radnici vinkovačkog PIK-a, utvrđeno je kako je riječ o muškarcima u dobi od 20 do 55 godina, koji su umrli nasilnom smrću, izvijestio je predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko.

Po njegovim riječima na tijelima triju osoba vidljive su prostrijelne rane u predjelu glave, a na osnovi prijeloma uočenih na lubanji pretpostavlja se da je iz vatrenog oružja ubijena i četvrta osoba.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Masovna grobnica u blizini Vukovara - 1 ŽRTVE RATA Masovna grobnica ispod odlagališta otpada: Kod Vukovara eshumirani ostaci najmanje 11 osoba

Uz tijela nisu pronađene isprave koje bi upućivale na moguć identitet tih osoba koji će se pokušati utvrditi analizom DNA na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, naveo je Zeljko.

Također je rekao kako su pronađene osobe stradale "najvjerojatnije 1992.". 

Dvojica muškaraca bila su odjevena u hlače specijalne
policije, "ali ne onakve kakve je nosila Hrvatska vojska", naveo je. 

Dodao je kako su druge dvije osobe bile u civilnoj odjeći, a kod jedne pronađen je i upaljač s logom "Fabrike cementa Beočin".

"Za sada preliminarno možemo govoriti o približnoj identifikaciji za dvije osobe", rekao je Zeljko, ne navevši na osnovi čega je utvrđen njihov preliminarni identitet. 

Tek je rekao kako sada državno odvjetništvo i policija trebaju obaviti što je potrebno iz njihova djelokruga.

Konferenciji za novinare nazočio je i patolog vukovarske Opće bolnice dr. Anto Blažanović, koji je danas obavio obdukciju posmrtnih ostataka četiriju osoba.

Rekao je kako ni u tijelima, ni uz tijela nisu u
tijeku ekshumacije pronađene čahure od streljiva.

Na novinarski upit zna li se oružje kojim su četvorica muškaraca
ubijena, dr. Blažanović je odgovorio niječno, opravdavši to činjenicom da ne postoje meka tkiva, već isključivo kosti na kojima se vidi jedino otisak projektila i ništa više.

Osobe u trenutku smrti nisu bile vezane na što upućuje i nepronalazak bilo kakvih sredstava prikladnih za vezanje, rekao je Blažanović, ocijenivši kako je teško pretpostaviti kad će biti gotova analiza DNA uzetih uzoraka stradalih osoba.

"Vrlo se brzo mogu uzeti uzorci od žrtava, ali ih treba usporediti
(mečirati) s uzorcima rodbine i potvrditi identitet osoba. Koliko će
to trajati, teško je pretpostaviti", objasnio je.

Županijski državni odvjetnik u Vukovaru Božidar Piljić novinarima je tek rekao kako još nije dobio nalaz od obdukcije pronađenih tijela te teško može išta reći o slučaju.

Državno odvjetništvo može poduzeti određene korake tek kad dobije zapisnik s obdukcije koji još nismo dobili", rekao je Piljić, dodavši kako očekuje da će taj zapisnik u odvjetništvo stići sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene