Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti

VS: SAD pohvalio Mesićev posjet Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavni posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Kosovu ukazao je na sve veću suradnju Kosova s njegovim susjedima, izjavila je u petak u predstavnica SAD-u Vijeću sigurnosti UN.

'U siječnju, posjet hrvatskog predsjednika Mesića istakao je rastuće prijateljstvo i suradnju među Kosovom i njegovim susjedima', izjavila je zamjenica stalne predstavnice SAD pri UN-u Rosemary DiCarlo. Govoreći o značajnim koracima koje Kosovo poduzima na jačanju regionalnih odnosa, DiCarlo je osim posjeta predsjednika Mesića istaknula i demarkaciju granice i uspostavu punih diplomatskih odnosa Kosova i Makedonije u listopadu 2009. Naglasila je također da je Crna Gora 14. siječnja objavila uspostavu punih diplomatskih odnosa s Kosovom, kao i da su kosovske snage sigurnosti nedavno sudjelovale u pružanju humanitarne pomoći u poplavljenim područjima Albanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti Tematska rasprava započela Mesićevim obraćanjem Slika nije dostupna Vijeće Sigurnosti Mesić u UN-u: Hrvatska izložena tsunamiju korupcije

>> Tadić u UN-u: Mesićeva izjava mahanje je sabljom

'Kosovo je pokazalo da je spremno i sposobno igrati konstruktivnu ulogu u regiji', rekla je DiCarlo, pridružujući se pozivu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da se pronađe način koji će olakšati uključenje Kosova u regionalne i međunarodne mehanizme poput CEFTA-e i Vijeća za regionalnu suradnju, rekavši da je 'izvoz roba s Kosova važan za regionalnu stabilnost i rast'. Uključenje Kosova u regionalne organizacije priječi Srbija koja ustraje da Kosovo može sudjelovati samo uz pratnju predstavnika UNMIK-a koji će na skupovima govoriti prvi, te da izaslanstvo iz Prištine ima pločicu UNMIK-Kosovo.

DiKarlo je također pohvalila uspješno održavanje lokalnih izbora na Kosovu krajem 2009. Beograd je pozvala da bez daljnjih odgađanja dopusti otvaranje ureda agencije za kosovsku imovinu u Srbiji kako bi se mogla rješavati vlasnička pitanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene