Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrućine: Ljubičić traži punu pripravnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog vala vrućine koji je zahvatio Hrvatsku ovoga tjedna, ova bi godina mogla ući u anale kao najekstremnija od 1862. godine, od kada se mjere temperature zraka. Ministar zdravstva Neven Ljubičić zdravstvenim je ustanovama uputio poseban naputak.

U naputku odaslanom bolnicama, domovima zdravlja i službama hitne pomoći stoji da budu u stanju opreza i pripravnosti, spremne na mogućnost drastičnog povećanja broja pacijenata koji bi mogli zatražiti liječničku pomoć zbog negativnih posljedica vrućina po zdravlje.

Pročitajte i ovo Rober Fico Ministar o sigurnosti Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva" Andrej Plenković - 2 Slaže se novi tim Plenković otkrio kojih se ministara neće odreći: "Sto posto će ostati, sa mnom su od prvoga dana"

Stvar je ozbiljna, ocijenio je Ljubičić, iako nisu na snazi izvanredne mjere jer za to još nema potrebe.

Ministar je upozorio zdravstvene djelatnike da punu pozornost posvete svakom pacijentu, da ga se nikako ne smije otpustiti bez da se obave svi nužni pregledi te je apelirao na javne i druge ustanove da uvedu i osiguraju dovoljno spremnika s vodom.

Ministar je apelirao i na građane - kronične bolesnike upozorio je da se drže uputa liječnika i uzimaju lijekove po njihovom naputku te da svakako izbjegavaju veće napore i izlazak na ulicu po najvećim vrućinama.

A najveće vrućine su one između 10 i 17 sati koje, upozorava Ljubičić, trebaju izbjegavati i svi ostali, zdravi građani.

Također se preporuča kontrola tlaka, posebno za starije, ali i mlađe osobe, koje često imaju nizak tlak, što na ovakvim temperaturama lako može izazvati nesvjesticu.

Ako već morate van u tim  satima, zaštitite glavu kapom ili šeširom, pijte što je moguće više vode, ne manje od dvije litre dnevno, izbjegavajte masnu, jako začinjenu,tešku i slatku hranu, a jedite što više voća i povrća.

U slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije treba se hitno javiti svojem doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći. 

Kulminacija visokih temperatura tek se očekuje kako će se tjedan primicati kraju.

Danas se u Osijeku živa u termometru popela na više od 41 stupanj celzija.

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene