Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji trebaju reagirati

Snimke nasilja na društvenim mrežama sve su češće: "Mladi osjećaju strah, nesigurnost, stres"

Aktualno Galerija Online nasilje - 1 Online nasilje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Online nasilje - 2 Online nasilje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Online nasilje - 3 Online nasilje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Online nasilje - 4 Galerija 1/4 >>
Još jedan u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Riječ je o maloljetnim napadačima. U bespućima interneta djeci i mladima takvi sadržaji dostupni su gotovo bez ikakve kontrole. Posljedice nisu nimalo bezopasne.

Vrijeđali su ga, udarali, sve snimali i objavili na društvenim mrežama. Zbog napada u kojem je žrtva bio 20-godišnjak sa smetnjama u razvoju protiv dvojice maloljetnika dignute su kaznene prijave za nasilničko ponašanje.

"Policijski službenici su temeljem zaprimljene informacije i medijskih napisa provodili kriminalističko istraživanje nad dvojicom maloljetnika s koprivničkog područja. Protiv njih je podnesena kaznena prijava, a obaviješteno je odvjetništvo i zavodu za socijalni rad", izjavila je Dijana Žagar, glasnogovornica PU Koprivničko-križevačke.

Ekipa Dnevnika Nove TV kontaktirala je zavod.

"Nadležni područni ured sukladno zaprimljenom vrši postupanja prema žrtvi i počiniteljima sukladno svojoj nadležnosti i važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Više od navedenog nismo u mogućnosti odgovoriti radi poštivanja načela zaštite privatnosti, te tajnosti i zaštite osobnih podataka obzirom da se radi o maloljetnim osobama", poručili su iz Zavoda za socijalni rad. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 8 izjava nakon sjednice HDZ-a Plenković ne zna ništa o aferama svojih stranačkih kolega, ali zna kakav je Milanović: "To je čista zavist i zloba"

Snimka napada kruži internetom. Zato, tvrde stručnjaci, ključna je medijska pismenost djece i mladih, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Da budemo empatični, da nam ne pada napamet da maltretiramo nekoga ili još gore, da snimamo i dijelimo dalje. Oni koji to prosljeđuju također su odgovorni za to", rekao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Neznanje ili manjak empatije, vršnjaci će ponekad radije snimati, nego nasilje spriječiti.

"Važno je onda reagirati od strane nas odraslih, ali i njihovih vršnjaka koji možda znaju da su oni tako nešto napravili da se pošalje poruka da se tako nešto ne može raditi", objasnila je Marija Crnković s kliničke psihologije.

Da ono što nije primjereno u stvarnom svijetu, nije primjereno ni u virtualnom,  moraju znati i roditelji.

"Ključno je da su roditelji uključeni u svakodnevni život svoje djece, kao i prije kad nije bilo društvenih mreža. Isto kao što je bilo važno prije da pitaju djecu što su radili dok su bili parku, tako sada trebaju pitati o tome što rade na društvenim mrežama", dodala je Crnković.

Pročitajte i ovo 26. obljetnica mirne reintegracije - 4 obljetnica reintegracije Podunavlja Od mirne reintegracije prošlo je 26 godina, no Vukovarce se i dalje razdvaja: "Djecu treba zbližavati, politika se to ne usudi učiniti"

Vrijeme provedeno na mrežama ostavlja trag na mladim konzumentima.

"Svaka druga osoba od 16 do 25 nakon korištenja društvenih mreža osjeća strah, zavist, nesigurnost, stres", istaknuo je Tomljenović. 

Toga je i dio mladih svjestan.

"Mladi i djeca svoje uzore pronalaze na društvenim mrežama i kad vide da netko drugi to radi, onda i oni to rade", rekla je Veronika.

"Danas smo svjedoci da je toga sve više, jer roditelji nemaju vremena baviti se svojom djecom pa tu ulogu preuzimaju društvene mreže koje su iskrivljena stvarnost", kazao je Ivan.

A prebacivanju odgovornosti, kad je vršnjačko nasilje u pitanju – mjesta nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene