Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slijedom odluke Vrhovnog suda, Županijski sud u Velikoj Gorici ponovno će odlučivati o zahtjevu Njemačke za izručenjem bivšeg jugoslavenskog obavještajca.


Vrhovni sud prihvatio je žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je u siječnju odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, te je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, doznaje se na velikogoričkom sudu.

Vezani članci Slika nije dostupna PRESUDA SE PRETVORILA U TOP TEMU Što treba napraviti buduća Vlada? Slika nije dostupna TRAŽE DOŽIVOTAN ZATVOR ZA PERKOVIĆA I MUSTAČA

Glasnogovornik tog suda Ante Zeljko rekao je da je Vrhovni sud ukinuo rješenje Županijskog suda kojim je odbijeno izvršenje europskog uhidbenog naloga te je predmet vratio na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

I odvjetnici obitelji Đureković podnijeli žalbu Vrhovnom sudu

Slijedom odluke Vrhovnog suda, Županijski sud u Velikoj Gorici ponovno će odlučivati o zahtjevu Njemačke za izručenjem bivšeg jugoslavenskog obavještajca, kazao je Zeljko.

Vrhovni sud je također prihvatio žalbu obitelji ubijenog Đurekovića na odluku velikogoričkog suda koji je kao nedopuštenu odbacio njihovu raniju žalbu na odluku da se odbije izručenje Mustača.

Vrhovni sud je preinačio to rješenje, smatrajući da je žalba dopuštena, kazao je Zeljko, nakon što je na Županijskom sudu danas zaprimljena odluka Vrhovnog suda koja je potom otpremljena strankama u postupku.

Detalje odluke Vrhovnog suda, velikogorički sud objavit će u ponedjeljak.

Vrhovni sud izvijestio je da je odluka Vijeća tog suda danas dostavljena sudu u Velikoj Gorici i da će njezin sadržaj objaviti na svojim internetskim stranicama nakon što dobije obavijesti o njenom otpremanju.

Njemačka ga traži zbog ubojstva Stjepana Đurekovića

Vijeće Vrhovnog suda jučer je odlučilo o žalbama oštećene Gizele Đureković podnesenima protiv dva rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici iz siječnja 2014. Tim je rješenjima sud odbacio žalbu na odluku o odbijanju izvršenja europskog uhidbenog naloga izdanog radi predaje Zdravka Mustača Njemačkoj.

NOVI MANEVAR Nobilo: 'Perković Ima strah od letenja'

Bivšeg jugoslavenskog obavještajca Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. kraj Muenchena, dok je njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan 24. siječnja.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odobrio zagrebački Županijski sud, što je kasnije potvrdio i Vrhovni sud, velikogorički sud odbio je zbog zastare izručiti Mustača.

Odvjetnici Đurekovićeve obitelji podnijeli su 20. siječnja Vrhovnom sudu žalbu na tu odluku koji je kao nedopuštenu odbacio raniju žalbu obitelji na odluku da se odbije izručenje Mustača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook