Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudska trakavica

I odvjetnici obitelji Đureković podnijeli žalbu Vrhovnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbu su podnijeli nakon što je sud u Velikoj Gorici odbacio njihovu žalbu na odluku o neizručenju Zdravka Mustača

Odvjetnici obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića podnijeli su danas Vrhovnom sudu žalbu na prošlotjednu odluku velikogoričkog suda koji je kao nedopuštenu odbacio raniju žalbu obitelji na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

Pročitajte i ovo Milan Martić Granatiranje više gradova Vrhovni sud raspravljao o žalbi ratnog zločinca Milana Martića Slika nije dostupna Konačna odluka idući tjedan Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu

'Žalba se temelji na ukazivanju na počinjene pogreške u primjeni domaćeg prava, a u svjetlu pravne stečevine Europske unije i posebno međunarodnih, europskih i domaćih propisa kojima se štite ljudska prava općenito i posebno prava žrtava kaznenih djela te mjerodavne sudske prakse Europskog suda i Europskog suda za ljudska prava. I navedene propise i naročito navedenu sudsku praksu sudovi su, u svojoj ulozi tumačenja i primjene domaćih propisa, dužni neposredno primjenjivati u svim pa i u ovom predmetu', stoji u priopćenju odvjetnika obitelji Đureković.

Odbijena žalba obitelji Đureković u slučaju Mustač

Raniju žalbu obitelji velikogorički je sud odbio jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje državno odvjetništvo prošlog je tjedna izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara.

Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Državno odvjetništvo se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči zbog zastare

Uvjereni da je državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo 'u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke', ali i sa 'svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima' odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda ranije su zatražili da im dopusti 'neposredno sudjelovanje' u postupku protiv Perkovića.

Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu koji, nakon žalbi obrane i državnog odvjetnika, treba donijeti pravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju.

Vrhovni sud je o Perkovićevu izručenju raspravljao u petak i očekuje se objava njihove odluke.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene