Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teško ubojstvo

Zdravku Mustaču 40 godina zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, kaznu će služiti u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mustač osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Kako stoji u priopćenju Županijskog suda u Velikoj Gorici, Zdravko Mustač je pravomoćnom presudom proglašen krivim za teško ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati" Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

S obzirom na to da je Mustača njemački sud osudio na doživotni zatvor, kazna od 40 godina najbliža je kazni doživotnog zatvora. ''Po ocijeni Vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu'', stoji u priopćenju Županijskog suda.

Podsjetimo, bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču sudilo se zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Na sudu u Münchenu 2016. godine proglašeni su krivima za pomaganje u ubojstvu i osuđeni su na doživotne zatvorske kazne, no kaznu će služiti u Hrvatskoj.

Bivši direktor u naftnoj kompaniji INA i prebjeg iz socijalističke Jugoslavije Đureković brutalno je smaknut hicima iz pištolja te udarcima sjekirom 1983. u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena. Ubijen je u improviziranoj tiskari smještenoj u garaži drugog hrvatskog emigranta, Krunoslava Pratesa, koji je istovremeno uređivao iseljenički tisak i informirao UDBA-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene