Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

PRESUDA SE PRETVORILA U TOP TEMU Što treba napraviti buduća Vlada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Perković i Zdravko Mustač proglašeni su krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu osuđeni su na doživotni zatvor.

Ivana Petrović, reporterka Nove TV pratila je suđenje i izricanje presude. Opisala je kako su Perković i Mustač, ali i obitelj ubijenog Stjepana Đurekovića reagirali na presudu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna odluka idući tjedan Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu Slika nije dostupna Prijetnje još jednom svjedoku Policija istražuje prijetnje svjedoku protiv Perkovića i Mustača

'Prije svega bih rekla da su Perković i Mustač bili dobro psihološki pripremljeni za ovakvu presudu, znali su očito i to su njihove obrane naznačavale ovih dana, da će biti osuđeni na doživotnu kaznu i proglašeni krivima. Josip Perković jučer je rekao da nije uspio kvalitetno pripremiti obranu zbog loših, kako kaže, uvjeta u zatvorskoj bolnici. Zdravko Mustač je rekao da je suđenje bilo korektno, da je sve bilo u redu, imao je tek neke primjedbe na kontakt s obitelji i pisma koja predugo putuju od Münchena do Zagreba.

Obrane su danas iznosile svoje stavove. I obrana Perkovića i Mustača smatra da je dokazni postupak proveden selektivno, da nisu svi dokazi uvezeni kako treba, da ima jako puno rupa. S druge strane, pravni zastupnici gospođe Gizele Đureković smatraju da je ovo kraj jedne duge priče, kraj sustavne difamacije Stjepana Đurekovića i brojnih dezinformacija koje je jugoslavenska tajna policija o njemu plasirala, ubila ga, a sumnjaju i njegovo dijete.'

Kakva je sada procedura, gdje će Perković i Mustač služiti kaznu - i hoće li se u Hrvatskoj možda otvarati neki procesi s obzirom na iskaze koji su se čuli na ovom suđenju?

'Ovo je nepravomoćna presuda i oni do daljnjeg ostaju u pritvoru u Njemačkoj. Za pisanu presudu su rokovi prema njemačkom pravu vrlo ekstenzivni, određuju se prema duljini trajanja suđenja. U ovom slučaju bi se presuda u cijelosti mogla otpraviti obranama i tužitelju za četiri do pet mjeseci. Nakon toga obrana ima 30 dana za žalbu, a pretpostavlja se da će negdje za godinu dana taj predmet doći u žalbeni postupak, da će biti obrađivan na višem sudu.

U njemačkom pravu viši sud ne vrednuje činjenice nego polazi od pretpostavke da je prvostupanjsko vijeće točno utvrdilo činjenice već vrednuje samo primjenu prava. Tužitelj je danas najavio mogućnost istrage o ubojstvima 68 hrvatskih imigranata od 1962. do raspada Jugoslavije. Pitanje svih pitanje je hoće li iz ovog procesa proizaći još neke optužnice kao što su Perković i Mustač proizišli iz presude Pratesu', zaključila je Ivana Petrović koja se javila iz Münchena. 

Perkovića i Mustača sud kani poslati na služenje kazne u Hrvatsku. Hoće li se s obzirom na iskaze i sve što stoji u presudi otvoriti neki procesi u Hrvatskoj?

Ne možemo sada sa sigurnošću reći da hoće. Prije svega bih htjela reći da će Perković i Mustač ostati do pravomoćnosti presude. Žalbeni postupak bi mogao početi tek za godinu dana. Kako je rekao tužitelj, dimna zavjesa je ovim dignuta i otvoren je put za to. Mnogo toga naravno ovisi o Hrvatskoj i ne odnosi se samo na istrage za koje je Njemačka rekla da će vidjeti koliko će ih moći istražiti, da će vidjeti ima li elemenata Hrvatske emigracije na tlu Njemačke nekadašnje zapadne Njemačke, a riječ je o njih 68 do raspada Jugoslavije, tu je riječ i o drugim likvidacijama izvan zemlje, u drugim zemljama, primjerice Brune Bušića u Francuskoj ili obitelji Ševo u Italiji kada je ubijeno dijete u Italiji. U tom slučaju bi Hrvatska trebala obuhvatiti sve istrage nad svim zlodjelima koje je počinio komunistički režim, primjerice ili recimo na Golom otoku. Trebalo bi tu biti puno posla za pravosuđe. Vidjet ćemo hoće li pravosuđe tako nešto pokrenuti.

Ne treba sugerirati kao što je Milanović sugerirao da je Hrvatska stvorena od strane UDBA-e. Hrvatsku je stvorila volja hrvatskoj naroda potpomognuta ondašnjim akademskim i crkvenim elitama, a tu volju hrvatskog naroda u Domovinskom ratu su obranili hrvatski branitelji. Hrvatsku nije stvorila UDBA, a pripreme za raspad Jugoslavije su počele mnogo prije nego je predsjednik Tuđman dobio putovnicu.

Ova presuda pretvorila se u političku top temu - kampanja samo što nije počela - što treba napraviti buduća Vlada po pitanju ove teme?

To je posve očekivano. Buduća Vlada mora pokazati političku volju da želi raščistiti taj dio naše povijesti. Zato je nužno da SDP, stranka koja je pravna slijednica saveza komunista Hrvatske, da na uvid svu dokumentaciju koju je sljedovala od saveza komunista, položi u državni arhiv i da na uvid istraživačima. Svakako da se ta tema mora iseliti iz Hrvatskog Sabora, Vlade, HBK i preseliti se u sferu pravosuđa i znanosti. Uostalom, imamo međunarodni sporazum o sukcesiji po kojem je Hrvatska do sada nešto sramežljivo tražila, ali nikada nije inzistirala, da se dobije naš dio arhiva iz Beograda. To je trebalo tražiti prije zgrada diplomatskih predstavništava, imovine… To je trebalo napraviti i omogućiti valorizaciju naše povijesti. Dakle, najbitnija je politička volja, a jednako tako i lustrirati pravosuđe. Ne može obavještajna služba slati izvješće prema kojem je 20 sudaca problem nacionalne sigurnosti RH. Bez neovisnog pravosuđa to neće ići.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene