Hrvatska Vlada u petak je bila u posjetu Sarajevu gdje je s Vijećem ministara BiH održala zajedničku sjednicu.


Raspravljali su o nizu neriješenih pitanja između dviju država, a uz problem Agrokora, ponovno je otvoreno pitanje izgradnje Pelješkog mosta, nakon što je BiH Parlament zatražio stopiranje gradnje.

Vezani članci Beograd, ilustracija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Beograd danas bio grad s najzagađenijim zrakom na svijetu, među prvih pet još jedan grad iz našeg susjedstva Kardinal Puljić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Puljić: "Uz dužno poštovanje konvencija, one neće ženama vratiti dostojanstvo, nego Bogom dana uloga"

Susret je u Sarajevu pratio reporter Nove TV Andrija Jarak koji je u Dnevniku ugostio vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

„Sastanak dvaju naroda je snažna poruka da izbiju ono negativno ozračje koje se pojavljuju u medijima i u politici. To je veliki pozitivan znak i poruka da su ozbiljno pristupili rješavanju ozbiljnih pitanja. To predstavlja ohrabrenje za ljude koji ovdje žive jer se šalje poruka da će se problemi zajedno rješavati“, kazao je Puljić.

Na pitanje kako političari u Zagrebu i Sarajevu reagiraju na njegova upozorenja kako će Hrvati u BiH nestati, Puljić odgovara kako ta ideja teško dolazi u kontekst traženja rješenja.

"Neću ih ostaviti na miru"

„Neću ih ostaviti na miru, uporno ću i dalje govoriti kako moraju odgovorno raditi za opstanak i budućnost“, kazao je Puljić.

Osvrnuo se i na problem izbornog zakona u BiH i problem preglasavanja te usvajanje aplikacija od strane Ustavnog suda. Upitan vjeruje li kako sada više nitko neće moći preglasati hrvatski narod Puljić je odgovorio:

„Možda bi malo dao i jedan tračak sumnje. Ponekad mi ne znamo vrednovati takve presude. Kad krenemo poštivati strukture, počet će se i provoditi odluke tih struktura“,kazao je Puljić.

"Nemojte nas ostaviti same"

Istaknuo je kako vjeruje u budućnost BiH i budućnost hrvatskog naroda u BiH.

„Samo je pitanje hoćemo li imati hrabrosti suočiti se sa izazovima. Mi sve optužujemo, a premalo radimo na tome da se složno zauzmemo u naš opstanak i ravnopravnost. Ne možemo očekivati da nam to drugi pruži na tanjuru. Ozbiljno se moramo sami zauzeti da svi shvate da smo partneri, a ne da nam daju milostinju“, kazao je Puljić i poručio „Nemojte nas ostaviti same“.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr