Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća poplava u povijesti grada

U Karlovcu i dalje raste vodostaj, nasipi su stabilni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjestimično je u protekla 24 sata palo i do 240 litara kiše po četvornom metru.

22:30 - Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu raste brzo, a u večernjim satima iznosio je 848 centimetara, čak pola metra više nego jutros, izvijestio je novinar Dnevnika Nove TV Andrija Jarak o najvećoj poplavi u povijesti Karlovca.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Policija, ilustracija Filmske scene Krijumčar iskočio iz jurećeg vozila pa skočio u rijeku Koranu, još ga traže

Nekoliko desetaka tona pijeska pripremljeno je za punjenje vreća, a nasip je stabilan. Dobra je vijest da ne bi trebalo biti noćas nove kiše. Sve su oči sada uprte prema Sisku u koji sutra stižu čak dva vodena vala.

Karlovačkim područjem prolazi vrh vodenog vala, rijeka Korana je u 19 sati bila na visini od 838 centimetara, što je rast od četiri centimetara u odnosu na sat ranije, a Kupa ima vodostaj od 834 i rast od dva centimetra.

To je uzrokovalo poplavu u karlovačkim predgrađima bez sustava obrane od poplave, a opasno je i uz protupoplavne objekte uz Kupu, u samom središtu grada.

Potopljeni vodovodi su isključeni iz sustava, tako da ostalo stanovništvo Karlovca ima zdravu pitku vodu u vodovodu, osim u Ladvenjku, Tušiloviću i Zastinji, kamo se cisternama dostavlja pitka voda.

Na području Duge Rese i Barilovića također se pitka voda dovozi cisternama jer je zamućeno vodocrpilište Donji Velemerić.

Glavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Karlovac Miroslav Rade rekao je kako se i večeras na puno mjesta pomaže građanima da se umanji materijalna šteta na njihovim kućama. No, dodaje, na žalost više stotina kuća poplavljeno je - i to uz Koranu u Mostanju, Logorištu, Gornjem Mekušju i Maloj Švarči, te uz Kupu, nizvodno od Karlovca, u naseljima Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje, Kobilić, Blatnica, Koritinja i Šišljavić.

Sva pažnja javnosti vezano za poplavu u Karlovcu bila je danas usmjerena na nikada zabilježenu razinu Korane, a istovremeno je Kupa narasla do nekoliko centimetara ispod protupoplavnog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali, kako kažu u Ispostavi Hrvatskih voda, zid će izdržati.

Trećina hrvatskih županija bori se s poplavama

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da se 'voda neće preliti preko zida jer je on projektiran za visinu od 850 centimetara'.

U 18 sati vodostaj je bio 632 cm, te se očekuje rast po nekoliko centimetara na sat još samo nekoliko sati, dok se tijekom noći očekuje opadanje vodostaja.

Željeznjak je također rekla da su svi objekti obrane od poplave u funkciji, potvrdivši kako je tijekom dana na Dubovcu popustio jedan stari kameni dio, no on je saniran, kao i greda koja se umeće u protupoplavni zid, a koja je također pravodobno zamijenjena.

Gradonačelnik Jelić je na popodnevnoj sjednici združenog Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije i Karlovca rekao je da su opet poplavljeni oni djelovi Karlovca koji su bili poplavljeni u veljači, a da to znači da je jednostavno bačeno više od milijun eura koje je grad uložio u sanaciju tadašnjih šteta.

Razlog tomu je što sustav obrane od poplave nije završen i nebranjeni djelovi grada su pod vodom. U nekim je kućama preko metar i pol vode, što se nije smjelo dogoditi unatoč činjenici da su na karlovačkim rijekama do sada nezabilježeni vodostaji rijeka, kazao je Jelić.

Neobranjivo se ne može braniti

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić je nakon sjednice združenog stožera za obranu od poplave izjavio da su karlovačke žurne službe 'na vrhunskoj razini', ali da se 'neobranjivo ne može braniti'.

Zahvalio se svima na angažmanu da se od poplave obrani gradska četvrt Rakovac.

Ravnatelj Džavne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić rekao je da se od vremenske nepogode teško obraniti, posebno kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padaline, te je pojasnio da su opasne količine kiša od 50, 60 ili 70 litara po četvornom metro, a sada se mjestimično u 24 sata, kako je rekao,'istrese' na tlo 240 litara kiše, od čega se teško obraniti.

Ali od poplava se možemo braniti raznim građevinama. Nasipi i protupoplavni zidovi te kanali koje imamo u Karlovcu građeni su za stogodišnje prosjeke, a večeras imamo 50, 60 i 70 centimetara iznad očekivanog prosjeka. Zadnji puta je veliki vodni val ovdje bio 1955. godine, ali 60 cm niži. To zahtjeva dodatni angažman, pa i gradnju zečjih nasipa, rekao je Perinić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene