Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez u prometu

METEOALARM PONOVNO U NARANČASTOM! Olujno nevrijeme prijeti cijelom Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za srijedu je Meteolaram ponovno izdao narančasto upozorenje. I to za cijelu obalu.

Bura, južina, snijeg, sunce, kiša, sve to obilježilo je utorak, a promjena vremena za koju je Meteoalarm označio i narančasto upozorenje donijela je i probleme. Neke dionice cesta bile su zatvorene, dijelovi nekih riva potopljeni. Neugodna južina donijela je iznadprosječne temperature, ali i pijesak iz Afrike. Jugo je podiglo razinu mora u Šibeniku. Riva u Dolcu potopljena. A u Splitu su automobili osvanuli prekriveni Afričkim pijeskom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Zahlađenje Stiže velika promjena vremena! Upaljeni meteoalarmi - past će obilna kiša, moguć je i snijeg

'Sigurno da nije normalno, eto u prirodi se događaju neke čudne stvari, pretoplo je. Svojevremeno u mojoj mladosti visili su mosuri sa kuće, bilo je leda', ispričao je stanovnik Splita, Ante.

Južina je donijela i iznadprosječne temperature. Bura je pokazala snagu. Prouzročila je probleme u prometu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nije bilo slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Kao što i priliči zimi, dijelovi Gorskog kotara su prekriveni snijegom. Ralice su u pogonu, sve je spremno za pogoršanje vremena. Zbog skliskih kolnika na dijelu Like zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća. Na nekim dijelovima izlila se rijeka Gacka. Jako jugo koje je puhalo proteklih dana oštetilo je morske orgulje u Zadru.

A za sutra je Meteolaram je ponovno izdao narančasto upozorenje. I to za cijelu obalu.

Vremenska prognoza - srijeda

Nakon kišovitog i vjetrovitog dana srijeda bi trebala biti mirnija, posebice poslijepodne. Ujutro je moguća kiša, pri čemu postoje šanse i za obilniju oborinu, no na sreću ne posvuda. To se odnosi uglavnom na gorske predjele i sjeverni Jadran. Drugdje laganije. U noći i ujutro još će na sjevernom dijelu puhati jaka i olujna bura, u Dalmaciji jugo, a zatim će vjetar postupno slabiti.

I vjetar će oslabjeti, a neće biti niti hladno. U Slavoniji i Dalmaciji, gdje se očekuju najviše vrijednosti, temperatura danju može dosegnuti i 16, 17, a na jugu i 20 stupnjeva. Nažalost, ovo ne znači da se vrijeme na duge staze baš u potpunosti smiruje, i u drugoj polovici tjedna ponovno je izvjesno barem malo kiše.

Jutro će još biti većinom oblačno, povremeno s kišom, pri čemu oborina u gorju i na sjevernom Jadranu ponegdje još uvijek može biti i obilna. U Gorskom kotaru možda susnježica, drugdje uglavnom kiša.

U Slavoniji će prijepodne puhati ponegdje umjeren jugoistočnjak, na srednjem i južnom Jadranu jako i vrlo jako jugo, a na sjevernom Jadranu bura. Sve skupa, vjetar će tijekom jutra i slabjeti. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 2 do 7, dok će na Jadranu biti, od 6 na sjevernom do 14 pa i 15 stupnjeva na južnom dijelu.

Negdje do sredine dana i kiša bi na kontinentu trebala postupno prestati, nakon čega se očekuje djelomično razvedravanje. Prvo u Slavoniji. Najviša dnevna temperatura, od 8, 9 stupnjeva u središnjim krajevima, do 16 ili čak 17 u istočnim. I u gorju i na sjevernom Jadranu vrijeme će poslijepodne biti malo mirnije, premda ovdje i dalje možda padne koja kap. No, ne kao ujutro. Na moru se danju očekuje od 10 do 14, u Gorskom kotaru ispod 5, a u Lici i do 8 stupnjeva. Vjetar slab, tijekom dana promjenjiva smjera.

U Dalmaciji u srijedu cijeli dan promjenjivo oblačno, poslijepodne tu i tamo možda uz malo sunca. Jugo će slabjeti. Bit će prilično toplo, uz barem 15-ak, a na jugu mjestimice možda i 20-ak stupnjeva. To je već pravo proljeće.

Do kraja tjedna...

Ova sredozemna ciklona uskoro će oslabjeti, no atmosfera se neće posve stabilizirati. Već u četvrtak bit ćemo na putanji novog vrtloga koji nam ovaj put stiže s jugozapada. Idućih dana vrijeme će većinom biti promjenjivo. Promjenjivo oblačno. Malo kiše očekuje se u četvrtak, a zatim uglavnom suho. Jutra malo hladnija, dok će dnevna temperatura biti u blagom porastu.

Na Jadranu, u drugoj polovici tjedna, djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka očekuje se u četvrtak u Dalmaciji pri čemu bi moglo biti pljuskova i grmljavine. Puhat će većinom umjeren sjevrozapadnjak te će na moru ipak biti malo svježije.

Vrijeme idućih dana nešto povoljnije, no ne i posve suho i stabilno. U srijedu prijepodne, u gorju i na sjevernom Jadranu još uvijek je moguća obilnija kiša. U Slavoniji i Dalamciji bit će vrlo toplo.

UPOZORENJE HAK-A! Vjetar i snijeg otežavaju promet

Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto, izvijestio je Hrvatski autoklub.

U Gorskom kotaru pada snijeg, susnježica mjestimice u Lici. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te Staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Rijeka. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na Krčkom mostu, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama. Na državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac u mjestu Ozalj vozi se jednim trakom zbog klizišta i puknuća kolnika.

Zatvorene su: županijska cesta ŽC2095 u mjestu Klenovec Humski i lokalna cesta Donji Oštri Vrh-Ozalj, zbog klizišta. Kroz tunel Učku u utorak će se od 22 do 6 sati ujutro voziti uz privremenu regulaciju prometa, zbog radova.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko kilometar.
Zbog vjetra u prekidu su: katamaranske linije: Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Mali Lošinj, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula te trajektna linija Prizna-Žigljen. Katamaran na liniji Split-Bol-Jelsa plovi na relaciji Split - Jelsa bez uplovljavanja u luku Bol. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene