Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Oblačno vrijeme neće dugo trajati, no u cijeloj će zemlji biti hladnije: Meteorolog Nikola Vikić-Topić otkriva detalje

Nestabilna srijeda je iza nas. Bilo je jakih pljuskova, grmljavine, a na obali lokalno i tuče te bujica. Uzrok tih nestabilnosti je frontalni sustav koji se relativno sporo premješta preko Hrvatske. I u četvrtak će se nalaziti nad nama te donijeti nove jače pljuskove, a u Slavoniji i Dalmaciji lokalno i još pokoje nevrijeme.

U četvrtak ujutro u unutrašnjosti Hrvatske bit će pretežno do potpuno oblačno, mjestimice uz malo kiše, najvjerojatnije u Slavoniji i Lici. Na obali će biti više sunca, bit će promjenjivo oblačno, ali izgledni su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito na sjevernom Jadranu te u sjevernoj Dalmaciji.

Na kopnu će vjetar biti slab, a na obali umjeren, no bit će promjenjiva smjera, bit će i bure i tramontane, a na jugu i juga. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15 u unutrašnjosti te od 16 do 20 na obali. 

Pročitajte i ovo Tuča na Čiovu kad će ljeto? FOTO/VIDEO Nevrijeme u Dalmaciji: Na Čiovu tuča veličine oraha, u Splitu bujice

Poslijepodne će se nastaviti razvedravati u središnjoj Hrvatskoj. Bit će još dosta oblaka, ali i sve više sunčanih razdoblja. Kiša će biti vrlo rijetka, moguća je uglavnom na jugu i istoku. Puhat će slab sjeverac, a najviša će temperatura biti oko 20. Navečer će biti svježe. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu slično. U početku pretežno oblačno, zatim popodne postupno razvedravanje i više sunca, s time da je ovdje veća mogućnost za kišu i pljuskove. Poneki pljusak može biti izraženiji, ponajprije u istočnoj Posavini. Puhat će slab do umjeren vjetar sa sjeverozapada, uz temperaturu od 19 do 21, dakle pomalo svježije za doba godine. 

U Primorju i Istri popodne više sunca i manje oblaka, međutim i dalje su mogući pljuskovi i grmljavina. Oni će ipak biti samo lokalni i kratkotrajni. U Gorskom kotaru i Lici djelomično razvedravanje, s tim da će ovdje to ići sporije, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom. 

Jutarnja bura će na obali oslabjeti, zapuhat će slab do umjeren maestral, a zatim navečer ponovno umjerena bura, pod Velebitom i jaka. Temperatura će uz moore biti 23, 24, a u gorju 15 do 18 stupnjeva.

U Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno. Mjestimice uz pljuskove i grmljavinu do kojih može doći i prijepodne i poslijepodne, a na jugu i navečer. No, tamo gdje ih bude, neće dugo trajati, iako lokalno opet mogu biti izraženiji, moguće je i pokoje nevrijeme, ponajprije u unutrašnjosti.

Na sjeveru će puhati slaba do umjerena bura, na jugu jugo. A za vrijeme prolaska pljuskova, bit će jake tramontane.

Vrijeme naredna tri dana

U petak na kopnu sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku, te još uvijek ugodno, do najviše 24 stupnja. Za vikend zatim vruće i sparno, između 27 i 29. Pri tome će ostati većinom sunčano, samo su u noći sa subote na nedjelju u središnjoj Hrvatskoj mogući pljuskovi.

Pročitajte i ovo Sunčev halo Nebeski fenomen Na nebu iznad Zagreba ukazao se svjetlosni krug oko Sunca: Evo o čemu se radi

Sunčani i vrući ljetni dani su i pred Jadranom. Nakon današnjeg i sutrašnjeg blagog pada temperature, od petka će ponovno biti sve toplije, za vikend i do 30 stupnjeva. Osvježenje će danju donositi maestral. U subotu navečer i u nedjelju prolazno će zapuhati slabo jugo.

Zatopljenje se nastavlja i sljedeći tjedan, tako da ćemo vrlo vjerojatno ući u prvi ovoljetni toplinski val s temperaturom iznad 30 stupnjeva, a sredinom tjedna moguće i do 35.

Postoje naznake da bi taj val mogao biti prekinut jednim pogoršanjem krajem sljedećeg tjedna, ali za tu prognozu pričekat ćemo još nekoliko dana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene