Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećim danima i u nedjelju, kad se priprema doček Vatrenih na glavnom zagrebačkom trgu, u Dnevniku Nove TV je otkrio meteorolog Darijo Brzoja.

Pred nama je još jedna izražena promjena vremena. Kao što smo i najavljivali, cijeli tjedan u brzoj visinskoj struji nad naše područje pritječe dosta vlažnog zraka s Atlantika: u susretima različitih zračnih masa formiraju se i novi atmosferski poremećaji koji nam onda nose i nove oborine.

Približavanje ciklone donosi prvo okretanje vjetra na jugo koje će u noći na petak jačati. S toplim južnim strujanjem ujutro će biti manje hladno nego do sad, a onda će i poslijepodne biti toplije nego proteklih dana.

No kako to najčešće biva, s toplinom sa Sredozemlja stiže i pozamašna količina vlage, oblaci i obilna kiša. Od ponoći je stoga na snazi narančasta razina upozorenja za Dubrovačku regiju, drugdje je Meteoalarm žuti. Ponovno se tijekom dana može očekivati lokalno i više od 70 milimetara kiše, a uz grmljavinu na jugu nije isključena ni mogućnost pojave tuče.

Stiže novi snijeg

Promjenjivo oblačno, ili čak većinom oblačno i povremeno kišovito nastavit će se i poslijepodne. Prvo će uz južni vjetar biti nešto toplije nego ovih dana, a potom će navečer uz okretanje vjetra na sjeverni ponovno zahladnjeti pa bi u noći na subotu i u subotu ujutro ponovno moglo biti susnježice i snijega.

Pročitajte i ovo Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 U POMOĆ STIGLA I VOJSKA VIDEO/FOTO Poplave, klizišta i tuča: Krajem dana povlače se rijeke - "Vodovodna voda je neispravna za piće"

I u Slavoniji i Baranji u petak umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom ili pljuskovima, poglavito poslijepodne. Veći dio dana puhat će vjetar s juga, uz koji će najviša dnevna temperatura biti desetak stupnjeva ili više.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu bit će toplije nego bi sredinom prosinca trebalo biti. No uz južinu i to je moguće. Desetak stupnjeva u gorju i oko 15 na moru. Južni i jugozapadni vjetar ipak će tijekom dana slabjeti. Ono najvažnije, na tom području bi opet moglo biti obilne kiše, u gorju lokalno preko 60, a na moru i više od 70 milimetara.

Vrijeme u Dalmaciji

A ni Dalmaciju južina neće poštedjeti. U petak promjenjivo, uz mogućnost za izražene pljuskove s grmljavinom, poglavito u dubrovačkoj regiji gdje postoji mogućnost i za tuču. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar uz koji će, ne samo biti vrlo nestabilno, nego i dosta toplo.

Naime, najviša dnevna temperatura ovdje bi mjestimice mogla prijeći i 18 stupnjeva. Sve skupa, i biometeorološki, vrijeme će biti nepovoljno. Slabiji san, glavobolja, razdražljivost, sve su to simptomi koji mogu biti povezani i s ovakvim vremenom.

Sljedeća tri dana

U subotu će već biti hladnije, uz zimu koja nam stiže s kontinenta Europe. Kiša će, ponajprije u gorju i to već u noći, prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje novog, ali tanjeg snježnog pokrivača.

Strujanje hladnog i suhog zraka, ponovno će promijeniti ugođaj, pa nas nakon mokrog, oblačnog i relativno toplog petka te dijela subote, očekuje sunčaniji zimski drugi dio vikenda.

Pročitajte i ovo Snijeg u Gornjem Dragonošcu Stiglo zahladnjenje FOTO Pao je snijeg u Zagrebu: Izdani meteoalarmi, pahulje se očekuju i idućih dana

Temperatura će se ponovno spuštati dosta u minus, a ni ona dnevna ovdje na kopnu u nedjelju i ponedjeljak se neće previše odmicati od Celzijeve ništice.

Na Jadranu će već u subotu zapuhati jaka bura, bit će moguće još malo kiše, no naoblaka će se uz burno vrijeme kidati pa će već u nedjelju prevladavati sunčano.

Krajem nedjelje bura slabi, a u ponedjeljak okreće na sjeverozapadnjak. Početkom novog tjedna na moru sunčano i za Jadran neobično mirno. No ugodno i zdravo zimsko vrijeme.

Sljedeći tjedan

Prema izračunima u četvrtak, veći dio sljedećeg tjedna vrijeme će biti stabilno. Zasad, čini se, barem do petka. U početku tjedna i hladno, a potom nešto toplije.

Na kopnu će toplina ovisiti o pojavi magle, dok će na Jadranu vrlo izgledno u sljedećem tjednu biti i dosta sunčana vremena. Sunce svakako, barem dijelom, nakon petka i subote, pa sve tamo do Badnjaka očekujemo i u unutrašnjosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene