Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Splitu, komentirajući priopćenje MOL-a da ta mađarska naftna kompanija i hrvatska Vlada mogu prodavati dionice Ine, izjavio kako to nije u potpunosti točno te izvijestio kako je Arbitražni sud u svojoj odluci rekao da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni.


"Mogu reći da je Arbitražni sud u svojoj odluci od 16. kolovoza rekao da je Republika Hrvatska dokazala da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni, da je Arbitražni sud izdao mjere koje MOL-u ne sprječavaju pravo na prodaju (dionica Ine) ali ga ograničavaju, znači ograničava se raspolaganje dionicama. I treće, da Sud sigurno nije izdao nikakvu mjeru protiv Vlade RH koja bi na bilo koji način ograničila raspolaganje Vladinim paketom dionica, što je bila dezinformacija plasirana u hrvatske medije", rekao je Vrdoljak kasno poslijepodne na konferenciji za novinare u sjedištu splitsko-dalmatinskog HNS-a.

Vezani članci Daša Dragnić, Ante Pranić i Ante Renić Posljednje obraćanje javnosti kandidata Koalicije ZA u Splitu: "Dalmacijom su zapuhali snažni vjetrovi promjena" Zgrada Ine Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

Vrdoljak je objasnio i zašto se odlučio konkretno osvrnuti na današnje priopćenje MOL-a, podsjećajući kako mu nije bilo ni na kraj pameti da komentira arbitražni postupak, jer je UNCITRAL arbitraža koja ima svoja pravila tajnosti.

"A onda se onaj kojeg svrbi počeo 'češkati', što je prirodno, pa je onda MOL izašao s priopćenjem koje ne govori u potpunosti istinu", ustvrdio je.

Ministar je poručio da će s kolegama u Vladi ustrajati da dokažu kako hrvatska politika može biti časna i odgovorna prema nacionalnim interesima, a "ona korumpirana i zločesta, nadam se, iza nas".

Rekao je kako hrvatska politika ima jedan zadatak - zaštititi svoju zemlju i interese, što i ne bi trebalo isticati nego bi trebala biti prirodna činjenica.

"Međutim, svjedoci smo vremena gdje se godinama to nije događalo i neki koji nam prodaju priču o nacionalnom domoljublju su u isto vrijeme s figom u džepu prodali svoju zemlju za sitne osobne interese", kazao je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje kako komentira američka upozorenja da bi, s obzirom na ukrajinsku krizu, Ina trebala biti dio zapadnog poslovnog svijeta, a ne ruskih investitora, Vrdoljak je kazao kako je Hrvatska članica NATO saveza i Europske unije, zapadnog dijela svijeta.

"Najbolje rješenje je da mi kupimo naše dionice od MOL-a, a da to ne ide u javni dug, i da nam iste te institucije zapadnog svijeta pomognu u financiranju tog mostnog kredita koji bi mogao osigurati da mi, u slučaju nedogovora s kolegama iz MOL-a, to otkupimo. Sva ostala rješenja možda ne budu loša, ali su manje dobra nego ako Hrvatska vrati vlasništvo nad Inom koju je prodao Sanader i HDZ prije nekoliko godina", rekao je Vrdoljak.

Na upit ima li interesa da Amerikanci uđu u vlasništvo Ine, Vrdoljak je odgovorio kako Ini treba partner.

"Ako budemo preuzeli paket (dionica) koji je danas pod kontrolom MOL-a, mi ćemo se u nekom srednjoročnom planu morati strateški vezati uz neku veliku naftnu kompaniju koja bi dala perspektivu razvoja", kazao je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook