Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Javio se ministar

Vrdoljak: MOL-ovo priopćenje nije u potpunosti točno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Splitu, komentirajući priopćenje MOL-a da ta mađarska naftna kompanija i hrvatska Vlada mogu prodavati dionice Ine, izjavio kako to nije u potpunosti točno te izvijestio kako je Arbitražni sud u svojoj odluci rekao da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni.

"Mogu reći da je Arbitražni sud u svojoj odluci od 16. kolovoza rekao da je Republika Hrvatska dokazala da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni, da je Arbitražni sud izdao mjere koje MOL-u ne sprječavaju pravo na prodaju (dionica Ine) ali ga ograničavaju, znači ograničava se raspolaganje dionicama. I treće, da Sud sigurno nije izdao nikakvu mjeru protiv Vlade RH koja bi na bilo koji način ograničila raspolaganje Vladinim paketom dionica, što je bila dezinformacija plasirana u hrvatske medije", rekao je Vrdoljak kasno poslijepodne na konferenciji za novinare u sjedištu splitsko-dalmatinskog HNS-a.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Ivan Vrdoljak Za Dnevnik Nove TV 'Došla je ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima'

Vrdoljak je objasnio i zašto se odlučio konkretno osvrnuti na današnje priopćenje MOL-a, podsjećajući kako mu nije bilo ni na kraj pameti da komentira arbitražni postupak, jer je UNCITRAL arbitraža koja ima svoja pravila tajnosti.

"A onda se onaj kojeg svrbi počeo 'češkati', što je prirodno, pa je onda MOL izašao s priopćenjem koje ne govori u potpunosti istinu", ustvrdio je.

Ministar je poručio da će s kolegama u Vladi ustrajati da dokažu kako hrvatska politika može biti časna i odgovorna prema nacionalnim interesima, a "ona korumpirana i zločesta, nadam se, iza nas".

Rekao je kako hrvatska politika ima jedan zadatak - zaštititi svoju zemlju i interese, što i ne bi trebalo isticati nego bi trebala biti prirodna činjenica.

"Međutim, svjedoci smo vremena gdje se godinama to nije događalo i neki koji nam prodaju priču o nacionalnom domoljublju su u isto vrijeme s figom u džepu prodali svoju zemlju za sitne osobne interese", kazao je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje kako komentira američka upozorenja da bi, s obzirom na ukrajinsku krizu, Ina trebala biti dio zapadnog poslovnog svijeta, a ne ruskih investitora, Vrdoljak je kazao kako je Hrvatska članica NATO saveza i Europske unije, zapadnog dijela svijeta.

"Najbolje rješenje je da mi kupimo naše dionice od MOL-a, a da to ne ide u javni dug, i da nam iste te institucije zapadnog svijeta pomognu u financiranju tog mostnog kredita koji bi mogao osigurati da mi, u slučaju nedogovora s kolegama iz MOL-a, to otkupimo. Sva ostala rješenja možda ne budu loša, ali su manje dobra nego ako Hrvatska vrati vlasništvo nad Inom koju je prodao Sanader i HDZ prije nekoliko godina", rekao je Vrdoljak.

Na upit ima li interesa da Amerikanci uđu u vlasništvo Ine, Vrdoljak je odgovorio kako Ini treba partner.

"Ako budemo preuzeli paket (dionica) koji je danas pod kontrolom MOL-a, mi ćemo se u nekom srednjoročnom planu morati strateški vezati uz neku veliku naftnu kompaniju koja bi dala perspektivu razvoja", kazao je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene