Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sadržaj ćemo tek definirati'

Vrdoljak: HNS-ovi ministri podržali su paket zakona, a ne porez na nekretnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je o porezu na nekretnine, HEP-u i Plinacrou te o planovima za 2013. godinu.

Nekoliko ste puta naglasili da ste protiv poreza na nekretnine, a prošli tjedan ste na Vladi digli ruku upravo za paket zakona koji se planira realizirati u 2013., a tamo je upravo i taj porez na nekretnine. Kako to objašnjavate?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajuće Izostanak investicija: Gdje je zapelo? Slika nije dostupna Pad gospodarstva Poduzetnici: Vlada nema sluha za proizvodnju

To je paket od preko 130 zakona. Vjerujte mi da će tijekom 2013. mnogi zakoni koji tamo nisu navedeni upasti na listu, a neki će sigurno ispasti s te liste, tako da bi bilo preneozbiljno da smo danas cjepidlačili na listi nekog zakona, nego podržali pakete koji idu u sadržaj koji ćemo, naravno, definirati. Moj stav je i dalje isti, ja sam protiv zakona o porezu na nekretnine.

Kako se mislite izboriti kod SDP-a upravo oko tog poreza na nekretnine?

Argumentima da to nije dobro za gospodarstvo danas i za tržište nekretnina.

>> Porez na nekretnine živi i dalje zahvaljujući HNS-ovim ministrima

Je li točno da spremate upravo smjene HEP-a i Plinacroa?

Ne, nije. To ne radi stranaka, to radi Vlada. Mi uopće nemamo pokazatelje koji bi mi dali za pravo da o tome uopće razmišljam, tako da nema smjena u tim upravama, čekamo rezultate 2012. godine.

Da, to radi Vlada, ali na čelu tih tvrtki sjede HNS-ovi ljudi, jeste li vi zadovoljni njihovim radom?

Ajmo pričekati rezultate 2012. godine, nema smjena.

A ako ne budete zadovoljni s rezultatima?

Nemojte pitati samo mene, ti rezultati su poprilično kompleksni. Tu je jako puno detalja koje trebamo izanalizirati.

Velika se prašina digla i oko biznisa s Katarom. Gdje smo sad stali?

Da, mi smo odmah odgovorili na pismo koje smo dobili, rekli poziciju imovinsko- pravnih odnosa, povijest Adria LNG-a, projekta koji je imao koncesiju tamo. Dali rokove i studiju rješavanja imovinsko- pravnih pitanja i predložili sastanak, vjerojatno krajem prvog mjeseca ili početkom drugog, kako bi operativno poceli pripremati ugovore.

Poduzetnici stalno govore kako je investicijska klima loša, kad će se ta slika popraviti?

 2013., vjerujte mi.

Kako me možete uvjeriti?

Tako što ćemo podignuti konkurentnost u 2013. godini, tako što ćemo puno raditi na onim stvarima o kojima sami poduzetnici govore, da trebamo mijenjati, rušiti barijere i naš posao koji ćemo odraditi, rezultirat će time da će biti bolja poduzetnička klima.

Zašto se dosad ništa po tom pitanju nije napravilo?

Zato što smo preuzeli resore koji su bili previše neuredni da bi se moglo krenuti proaktivno do trenutka do kad se ne počisti dvorište. Kad počistiš dvorište, što unutar ministarstava, što u formalno-pravnom okviru, onda počinješ proaktivu, a to je 2013.

Ovu godinu Vlade obilježio je rast PDV-a, pad gospodarstva, nikad veća brojka nezaposlenih, što sad možete reći da bi građanima ulili nekakav optimizam za 2013.?

Promjena trenda, mi to u 2013. moramo napraviti.Moramo imati rast gospodarstva, promijeniti predznak, promijeniti investicijsku klimu. Moramo promijeniti trend porasta nezaposlenih u smanjivanje.

Što bi željeli gradanima u 2013.?

Optimizma, osmijeha na licu. Kad se ljudi počnu smijati na našim ulicama, onda znam da smo svi napravili dobar posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene