Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske šume s drvoprerađivačkom su industrijom potpisale pismo razumijevanja, koje jamči sigurnije poslovanje pred ulazak u Europsku Uniju.


Predstavnici drvoprerađivačke industrije potpisali su s Hrvatskim šumama pismo razumijevanja, koje im jamči sigurnije poslovanje pred ulazak u EU. Svoj blagoslov na dokument, kojim ova gospodarska grana postaje od nacionalne strateške važnosti, dali su i ministri poljoprivrede i gospodarstva.

>> Britanski veleposlanik o ulasku Hrvatske u EU: 'Kraj procesa nije 1. srpnja'

Vezani članci Mislav Bago i Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak u Dnevniku Nove TV: "Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, idemo na izbore" Andrej Plenković i Ivan Vrdoljak (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) HDZ-u puna kapa ultimatuma i zreli su za izbore: HNS za DNEVNIK.hr otkrio jesu li dogovorili pakt sa SDP-om

Najavljuju da će potpuno definiranje gospodarske strategije biti gotovo u idućoj godini, a unatoč padu BDP-a, potrošnje i kreditnog rejtinga, ovu godinu ne smatraju izgubljenom.

'2012. je bila jako teška godina. To naši građani najbolje znaju. Isto tako, 2012. godina bila je godina kad su rađeni temelji za ono što će uslijediti u sljedećih nekoliko godina. 2013. je prekretnica. Tada mijenjamo trend, nema više pada, idemo prema gore. Tempo ovisi o svima nama', kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar gospodarstva ne otkriva do kuda je dogurao u važnom zadatku koji je dobio od premijera, uočavanju i eliminiranju poslovnih barijera. 'Imamo čak i projekte koji su dobri, odnosno imamo dobrih primjera. I oni loši primjeri nam ustvari daju podlogu za rad. Mislim to nema što ne ići, to mora ići i to će se učiniti. Barijere moraju biti skinute', kaže Vrdoljak.

Definiranje strategije gospodarskog razvoja pomoglo bi i drugima. 'Hrvatski realni sektor se suočava s nesmiljenom konkurencijom, koja vrlo često igra ispod pojasa. I u takvim uvjetima je izričito važno strateško planiranje na nacionalnoj razini', kaže Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Bez strategije gubi se godina za godinom u gospodarskom smislu. Isto je i s 2012. Pad BDP-a, kreditnog rejtinga, potrošnje i zaposlenosti. U Vladi ne smatraju da je vrijeme opet potraćeno. '2012. nije izgubljena godina. Trebalo je dugi niz godina negativnih trendova na neki način zaustaviti, postaviti temelje i krenuti', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook