Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tempo ovisi o nama'

Vrdoljak: 2013. je prekretnica, mijenjamo trend, idemo prema gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske šume s drvoprerađivačkom su industrijom potpisale pismo razumijevanja, koje jamči sigurnije poslovanje pred ulazak u Europsku Uniju.

Predstavnici drvoprerađivačke industrije potpisali su s Hrvatskim šumama pismo razumijevanja, koje im jamči sigurnije poslovanje pred ulazak u EU. Svoj blagoslov na dokument, kojim ova gospodarska grana postaje od nacionalne strateške važnosti, dali su i ministri poljoprivrede i gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

>> Britanski veleposlanik o ulasku Hrvatske u EU: 'Kraj procesa nije 1. srpnja'

Najavljuju da će potpuno definiranje gospodarske strategije biti gotovo u idućoj godini, a unatoč padu BDP-a, potrošnje i kreditnog rejtinga, ovu godinu ne smatraju izgubljenom.

'2012. je bila jako teška godina. To naši građani najbolje znaju. Isto tako, 2012. godina bila je godina kad su rađeni temelji za ono što će uslijediti u sljedećih nekoliko godina. 2013. je prekretnica. Tada mijenjamo trend, nema više pada, idemo prema gore. Tempo ovisi o svima nama', kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar gospodarstva ne otkriva do kuda je dogurao u važnom zadatku koji je dobio od premijera, uočavanju i eliminiranju poslovnih barijera. 'Imamo čak i projekte koji su dobri, odnosno imamo dobrih primjera. I oni loši primjeri nam ustvari daju podlogu za rad. Mislim to nema što ne ići, to mora ići i to će se učiniti. Barijere moraju biti skinute', kaže Vrdoljak.

Definiranje strategije gospodarskog razvoja pomoglo bi i drugima. 'Hrvatski realni sektor se suočava s nesmiljenom konkurencijom, koja vrlo često igra ispod pojasa. I u takvim uvjetima je izričito važno strateško planiranje na nacionalnoj razini', kaže Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Bez strategije gubi se godina za godinom u gospodarskom smislu. Isto je i s 2012. Pad BDP-a, kreditnog rejtinga, potrošnje i zaposlenosti. U Vladi ne smatraju da je vrijeme opet potraćeno. '2012. nije izgubljena godina. Trebalo je dugi niz godina negativnih trendova na neki način zaustaviti, postaviti temelje i krenuti', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene