Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRINCIP NAJBRŽEG PRSTA

Poduzetnici na nogama zbog kriterija prolaska na natječajima: "Da tako nešto imate na fakultetima, sutra biste imali revoluciju"

Aktualno Galerija Nika Pintar Nika Pintar Foto: DNEVNIK.hr +0 Krojačica Galerija 1/2 >>
Udruga nezavisnih izvoznika softvera se pobunila. Smeta im princip najbrži prst po kojem se provode natječaji za financijska sredstva za koja postoji veliki interes. Kažu da na natječajima za inovacije moraju prolaziti najbolji, a ne osrednji s najbržim prstom.

Ima natječaja, ima novca, a da bi se do njega došlo u dosta slučajeva je presudna sreća i – najbrži prst. "Zamislite, recimo, da imate princip najbržeg prsta za upis u srednje škole, na fakultete. Sutra biste imali revoluciju na cestama jer ta količina nepravednosti bila bi svima jasna. Ovdje se dijele užasno velika sredstva i veliki novci i to sve prolazi ispod radara", rekao je Davor Runje, predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Pročitajte i ovo Ukrajinske izbjeglice - 1 HUMANOST I OBAVEZA Pomažu izbjeglicama iz Ukrajine, ali morat će plaćati porez: ''Zapravo mi tu država nije bitna. Mene uvijek vodi srce''

Pročitajte i ovo Sean Penn - 2 Ima jedan uvjet! Oscare nekad nije propuštao, ali sada poziva kolege na bojkot: "Razumijem kako je ovo možda trenutak da se proslave, ali..."

Ministarstvo gospodarstva sprema se otvoriti dva natječaja koja se tiču inovacija. I tvrtka Nike Pintar, koja se bavi inovativnim rješenjima za zdravlje probave, želi dio tog kolača.

"To bi nam omogućilo da jednu vrstu tehnologije, koja do sada nije bila dostupna u ovim dijelovima Europe, dovedemo ovdje i napravimo značajni iskorak u svijetu fermentiranih proizvoda", rekla je.

Natječaji će ići po principu trajnog poziva, a interes je golem. Kad je tako, kažu u udruzi izvoznika, to znači i odabir po principu 'najbrži prst'. Uz svu muku i trud, da bi prošli na natječaju, poduzetnicima će trebati i brzi refleksi.

"Neprihvatljivo je da se odabir kvalitete vrši tako da se odabere tko je imao najbrži prst ili najbržu internetsku vezu u tom trenutku", rekla je Pintar.

Traže rang listu prema kvaliteti

Udruga izvoznika softvera zbog toga traži princip rang lista baziranih na kvaliteti.

"Tražimo da to bodovanje bude puno strože. Da nije: 'Imaš dva, kao na faksu, pa možeš ići dalje.', nego dajte zbilja nađite one koji imaju pet", rekao je Runje.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da je trajni poziv odabran jer značajno skraćuje vrijeme od prijave do odobrenja sredstava korisniku

"Pozivi se provode na način da se pristiglim projektnim prijavama, ne samo provjerava prihvatljivost (koja mora biti 100%), nego im se ocjenjuje i kvaliteta (minimalno 70% od ukupno mogućih bodova) da bi projekt uopće mogao biti odobren za financiranje", istaknuli su iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREDAO I TENK Ruski vojnik se predao za novčanu nagradu i ukrajinsko državljanstvo: ''Nije vidio smisao rata"

Pročitajte i ovo Autobusni prijevoznici - 4 Koronavirus i divlje cijene goriva Vapaji prijevoznika koji gube i do 95 posto prihoda: "Ne znamo gdje će i kada će ovo sve stati"

Prije samo dva tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja naprasno je poništilo natječaj za Petrinjske poduzetnike, koji se također održao po principu 'najbrži prst'. Stigle su 124 prijave, a najbržih 16 projekata zatražilo je iznose kojima bi se u cijelosti iscrpila predviđena sredstva.

"Ako već nešto nije valjalo, onda su ga trebali odmah poništiti i ne bi bilo nikakvih problema. Ovako je, kad je on u samoj finalnoj fazi poništen, to malo čudno", rekao je poduzetnik Dario Supan.

Najavljeno je da će se natječaj ponoviti, ali da će se ocjenjivati kvaliteta, bez obzira na to kad je prijava stigla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene