Vozačima autobusa je prekipjelo. Ukidaju se linije, 2.400 vozača je otišlo, plaće su premale, a u Vladi i ministarstvima, kažu, nitko ih ne želi saslušati.

Galerija


Najavljuju obustavu prometa u petak u 10 sati, a ako to ne upali, spremaju još veći štrajk u rujnu. Željko Kodrnja iz Zagorskih Sela kaže da autobus njihovim selom vozi samo kada djeca idu u školu. "Kada nema škole, nema ni autobusa. A i kad vozi školski, vozi samo djecu".

Vezani članci Prometne nezgode - 28 Ove prometne nezgode prave su zagonetke, možete li dokučiti tko tu koga? Gužva na cesti (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Štrajk vozača cisterni paralizirao Portugal, hrvatski vozači autobusa najavljuju akciju za 10 dana

Marica Perić iz Zagorskih Sela kaže da mnogi stopiraju. "Jadne ove žene koje rade u Zagrebu, pješače i stopiraju uz cestu", otkriva i potvrđuje da se snalaze kako znaju i umiju. "Linijski promet u ovom je mjestu ukinut godinama", dodaje. Šezdesetak kilometara dalje, u središtu Zagreba vozači autobusa bijesni i nemoćni.

"Odljev vozača je toliko visok da mi više ne možemo garantirati da ćemo kroz koji mjesec uopće moći održati neke linije. Nalazimo se pred točkom kad će toliko vozača pasti da ćemo morati birati koja sela više neće imati prijevoz", izjavio je Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika.

Traže kolektivni granski ugovor, status službenih osoba za vozače, donošenje pravilnika o linijskom prijevozu. Kažu - u Hrvatskoj želimo ostati. No nitko ih ne čuje pa najavljuju štrajk! "Ako Vlada RH to ne može osigurati, nek' ide u Irsku", kaže Anto Jelić iz Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.

U petak od 10 sati na točno deset minuta stat će svi autobusi u Hrvatskoj. Osim onih na autocestama. A prosvjed autobusa se organizira i ispred Ministarstva prometa u Zagrebu. Ako ne uspiju, najavljuju i novi za 9. rujna.

"Budite sigurni - ako se pomak ne napravi, paralizirat ćemo državu Hrvatsku", kaže Jelić. U Zagorskim Selima tu paralizu osjećaju već odavno. "Srećom imam auto, ali da nemam bili bi odsječeni. Ma nema šanse da bi uopće mogli funkcionirati", napominje Željko Kodrnja iz Zagorskih Sela. Ksenija Krivec Jurak, načelnica Zagorskih Sela, ističe da oni nisu izolirani slučaj.

"Ukidaju se linije i u susjednim općinama. Nismo mi ovdje izoliran slučaj, razgovarali smo s autobusnim prijevoznicima i cifra koju su oni naveli je za nas nemoguća za financirati." Depopulacija sela učinila je svoje. Umjesto 50-ak mogućih putnika, uglavnom se vozi tek pokoji. A trošak za plaće vozača i samih autobusa je isti.

"Svaki putnik koji ode, onaj koji je ostao plaća za njega", ističe Meštrović. Ako uopće ima što platiti, jer autobusa u mnogim mjestima više nema. Sindikati mole ministarstva i Vladu da pomognu, da ih saslušaju i nađu konsenzus. Ako ne uspiju, poručuju građanima - ispričavamo se zbog prosvjeda, ali voda nam je došla do grla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr