Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske najavili su štrajk upozorenja koji će se održati u petak.

Galerija


Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske u svojem priopćenju se ispričavaju putnicima zbog neugodnosti koje će imati u petak, 23.kolovoza, za vrijeme štrajka upozorenja. Uz to, ispričali su se i zbog neugodnosti 9. rujna kada će možda pokrenuti štrajk. "Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način", poručuju.

Vezani članci Vozači najavljuju štajk (Foto: Dnevnik.hr) Očajni su i poručuju: "Budite sigurni - ako se ne napravi pomak, paralizirat ćemo Hrvatsku. Voda nam je došla do grla" Gužva na cesti (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Štrajk vozača cisterni paralizirao Portugal, hrvatski vozači autobusa najavljuju akciju za 10 dana

Štrajk upozorenja u petak trajat će od 10 do 10:15 sati. U tom vremenu neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i autocestama.

"U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10:00 sati do 10:30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture", dodaje se u priopćenju sindikata vozača. Navode da zahtijevaju povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbi i zakona, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika i da se za vozače autobusa uvede status službene osobe te također traže hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva.

Sindikati u priopćenju navode da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. "Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike?", dodaju.

U tvrtkama u kojima djeluju dva navedena sindikata zaposleno je više od 7000 radnika koji će prvo provesti štrajk upozorenja.

"Dana 23. kolovoza je prvo upozorenje na cesti, nakon toga, ako se ne udovolji našim zahtjevima za početak nove školske godine, odnosno 9. rujna najavljujemo obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika, na neodređeno vrijeme, vjerujte mnoga djeca neće moći doći na školsku nastavu niti mnogi radnici na posao. Vozači autobusa i vozači tramvaja te ostalo prometno osoblje su jednako izloženi ako ne i više kao i socijalni radnici, nastavnici i ostali koji imaju status službene osobe. Njih se može mlatiti tući, vrijeđati, izlagati i pljuvati po društvenim mrežama, medijima bez posljedica. Zašto su oni ljudi druge kategorije", zaključuje se u priopćenju Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikata prometa i veza Hrvatske.