Spektakularni prizori u subotu ujutro na Jarunu.


Unatoč velikom pljusku, puna dva sata spasioci, vatrogasci, liječnici i policajci, u sklopu vježbe, iskušavali su scenarije u kojima treba hitno reagirati kako bi se spasili ljudski životi.

U samo nekoliko minuta iz vode je spašena osoba s ozljedom kralježnice. Puno duže nije trebalo ni za spas neopreznog vozača koji je automobilom sletio u jarunsko jezero. Dramatične scene dio su vježbe koju su povodom 10. godišnjice organizirale zagrebačke spasilačke službe.

'10 godina je iza nas, možda koja sijeda više, možda koja bora više, ali ta nekakva volja i želja za radom i taj jedan timski rad, timski duh me upravo drži tu dan danas gdje jesam', rekla je Ana Kunštek, predsjednica spasilačkog kluba iz Zagreba.

Prvo kupanje može biti opasno, zato pripazite

U vježbi su sudjelovali i pripadnici vatrogasaca, hitne pomoći i policije. 'Ovo uvježbavanje međusobno pokazuje nam se izuzetno korisnim u stvarnim situacijama. I to smo nebrojeno puta dosada u praksi potvrdili i utvrdili', rekao je Josip Hibler, voditelj komunikacijskog centra PU zagrebačke.

A uskoro stiže ljeto, što znači da će biti sve više intervencija. Jarunski spasioci tada ih odrade gotovo 100 na mjesec.

'Volim te intervencije, volim taj adrenalin, taj osjećaj da recimo možeš trčati bos po kamenoj plaži da uopće ne osjećaš bol od tog kamenja i kad vidiš da je netko, da nisi ti došao - on bi poginuo. Znači jako dobar osjećaj', kaže Luka Blažević, voditelj interventnog tima spasioca. Dobar je osjećaj i Zagrepčanima, čim znaju da više od 500 spasilaca spremno čeka da im - skoči u pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook