Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasioci spremni

Prvo kupanje može biti opasno, zato pripazite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim kupanjem treba oprezno, upozoravaju spasioci koji su se upravo ovdje okupili kako bi pokazali spremnost za nadolazeću sezonu.

Sezona kupanja je pred vratima. Najhrabriji Splićani već su danas zaplivali. Većina se ipak zasad samo izležava na suncu. Ali s prvim kupanjem treba oprezno.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Novac Bivši poslovni partneri Oteli ga, zatočili i prijetili: Zadranin im u strahu za život prepisao nekretninu

Nekim Splićanima i temperatura od oko 18 stupnjeva, dovoljna je za prvo kupanje u moru. Bačvice su danas izgledale kao da je sredina ljeta. Brojni su zaigrali picigin, djeca su se brčkala u plićaku neki i otplivali svoju dionicu. No, s prvim kupanjem treba oprezno, upozoravaju spasioci koji su se upravo ovdje okupili kako bi pokazali spremnost za nadolazeću sezonu.

'More je odlično, tu je negdje u plićaku di igramo picigin oko dvadesetak stupnjeva tamo dalje je 18', rekao je Branko Veselica koji je sa svojim prijateljima zaigrao picigin.

Opatijo bajna: Dok jedni kližu drugi se kupaju

A prvi kupači znak su i za početak rada spasilaca koji vježbaju za vruću sezonu. 'Jedna je žrtva koja pliva do bove, digne ruku zatim plivač- spasioc pliva do nje', objasnio je spasilac iz Dubrovnika Marko Limov.

Ovakve intervencije su česte jer se neki kupači ne pridržavaju upozorenja, upozoravaju spasioci. 'Najčešće takvih incidenata bude sa strancima koji ne znaju procijeniti dubinu ili tako nešto pa se onda prevare i sa onima starijima koji bi trebali paziti u koje vrijeme dolaze na more', rekla je Petra Lijović iz Pule.

'Možda ljudi nisu još spremni sada more je još hladno nije još ugrijalo tako da pripaze na to', objasnio je voditelj spasilačkog kluba ST Galebovi Jure Benić.

Cjelodnevni boravak na suncu i briga o tisućama kupača zna biti isrpljujuća, tvrde spasioci. 'Nije lako, potrebno je puno truda i tijekom cijele sezone se pripremat', rekla je Matea Stankić iz Pule.

VIDEO Kada u bazen ODJEDNOM uđe 14.000 ljudi!

'Naradiš se svašta u životu no ovo je nešto što ne bi nikada mijenjao ni sa čime, radim ovo već sedam godina', rekao je Goran Hušk iz Zagreba.

No, spasilaca je, tvrde u Hrvatskom crvenom križu, nedovoljno. 'Trenutno na plažama preko 400 spasilaca radi na 150 kupališta mislim da ih je dosta ali nedovoljno jer svi koncesionari ne zapošljavaju spasioce i na taj način ne pružaju potpunu sigurnost kupačima', objasnila je Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog crvenog križa. A upravo sigurno kupanje je - najbolje kupanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene