Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Vojni analitičar o ruskom popisu plaćenika na kojem su i Hrvati: "To je namjerno plasiran fake news. Ova igra s mrtvim ljudima je udarac ispod pojasa"

Aktualno Galerija Ivica Mandić - 4 Ivica Mandić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 5 Ivica Mandić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 3 Ivica Mandić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 2 Ivica Mandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić - 1 Galerija 1/5 >>
Rusko Ministarstvo obrane objavilo je navodni popis stranih plaćenika u Ukrajini. Među njima spominju i hrvatske državljane. Od početka invazije navodno ih je stiglo 204.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je navodni popis broja stranih plaćenika u Ukrajini, a među njima se spominju i Hrvati. Tvrde da ih je u Ukrajinu stiglo 204.

Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinske obavještajne službe Putinu poslao upozorenje: "To je tek početak" Dmitrij Peskov zaplijena imovine Peskov upozorio: "Takav bi potez Zapada predstavljao krađu"

Od te brojke navodno ih je 74 u međuvremenu poginulo, a 51 se vratio. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da s navedenim informacijama nije upoznato.

Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je navode ruskog Ministarstva obrane. 

"Ovo je namjerno plasiran fake news. Koji su razlozi za tu namjeru? U zadnja dva-tri dana su četiri velika državnika posjetila Kijev, prije toga je održana konferencija gdje je pedeset država ponovno odlučilo i financira ratne napore Ukrajine", kazao je Mandić.

"Mi imamo izravna iskustva, nažalost, da je u pitanju zarobljavanje hrvatskih državljana, od ukrajinske strane gotovo trenutačno je državno vodstvo bilo upoznato", dodao je i istaknuo da ovo nije ništa novo od ruske strane.

"Ovaj fake news služi da se pokvari odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da Ukrajinu smatramo nevjerodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera", objasnio je Mandić.

"Ja bih mogao zamisliti da je bilo četiri ili pet ljudi, nekakva pogibija, pa da ne znamo. Ali da mi u Hrvatskoj, s četiri milijuna, ne znamo za 74 osobe, to je naprosto velika brojka", kazao je.

"Ne odviše je mudra fake news, ali je izazvala reakciju u zemljama", rekao je.

"Udarac ispod pojasa"

"U ratu prvo strada istina, ali ova igra s mrtvim ljudima u smislu zemalja iz kojih oni dolaze je nešto što je, čak i u ratnim vremenima udarac ispod pojasa", naveo je Mandić.

Priča je nevjerodostojna. Ako hrvatsko Veleposlanstvo u Ukrajini od početka invazije nije izdalo nijednu sprovodnicu, a Rusi tvrde da ima mrtvih, gdje im završavaju tijela?

"Čak i da su na čudan način ta tijela, bez znanja hrvatskih vlasti, došla u Hrvatsku ili da je informacija došla iz ukrajinskih snaga, obitelji koje žive ovdje, prijatelji i rodbina bi znali i takve stvari bi se vrlo brzo registrirale", rekao je Mandić.

"Odnos ukrajinskih snaga prema nama u smislu obavješćivanja o takvim informacijama je više nego korektan i prijateljski", rekao je i podsjetio da je Hrvatska u pješačkom naoružanju opskrbila oružane snage Ukrajine za četiri pješačke brigade.

"To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike, uradili smo tako i mi smo meta takvih hibridnih operacija odnosno operacija utjecaja u ovom slučaju", zaključio je Mandić.

Na pitanje tko treba pratiti i znati za migracije hrvatskih boraca u Ukrajini? SOA? MUP? MVEP? Je li to uopće moguće - odgovara da moramo biti svjesni kako smo članica NATO-a.

"Svakodnevna razmjena obavještajnih informacija između agencija u članicama NATO-a je svakodnevni posao. Nije moguće doći u situaciju da je 74 čovjeka poginulo i da to nitko od zemalja članica ne zna. Ovo je udar na unutarnje jedinstvo", kazao je Mandić.

"Takve informacije koje su važne - upoznaje se s njima predsjednik Vlade i Predsjednik RH i oni sigurno barataju takvim stvarima i ja sam siguran da znaju tko se od hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini i u kojem svojstvu", rekao je.

Sastanak Dodika i Putina

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se s Vladimirom Putinom. S ruskim predsjednikom Dodik je razgovarao na marginama Ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu.

Dodik je zahvalio što ruski plin za BiH do kraja godine neće poskupjeti, a Putin je izrazio nadu da će se odnosi Rusije i BiH razvijati unatoč sankcijama zapada. 

Na pitanje predstavlja li ova bliskost Putina i Dodika sigurnosnu prijetnju našoj regiji, Mandić kaže da - ne predstavlja.

"Ovo je jedan dio priprema ozbiljnih za izbore najesen u BiH i najveću korist očigledno od toga ima Dodik. Kad se nije uspjelo s posjetom Lavrova Beogradu, ovo je jedna zamjena, da se razmjene poruke na dosta visokoj razini", kazao je.

"Umjesto iz Beograda, sad se iz Banje Luke za potrebe Beograda i njihovih interesa proba kreirati politika. Radi se o tome da je Europi i NATO-u da Srbija sjedi na dvije stolice", dodao je Mandić.

"'Ili ćete se vrijednosno, a i djelatno priključiti vanjskoj politici EU-a ili nećete'. Ugodno je sjediti na dvije stolice i kupiti od obje strane najbolje pa radite što hoćete, no to u EU više ne dolazi u obzir", navodi.

"Ovu poruku treba iščitati kao unutarnjopolitičku za potrebe Republike Srpske, a u sigurnosnom smislu ona uopće ne predstavlja nikakvu prijetnju, ne samo Hrvatskoj", zaključio je Mandić.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene