Toplije vrijeme, sunce i porast temperatura imaju i svoju "nezgodnu stranu". Topljenje snijega uzrokuje porast vodostaja rijeka. A na žalost, otapanje snijega - odnijelo je i žrtvu.

Galerija


83-godišnjem muškarcu u Janjoj Gori, blizu Slunja, snijeg je pao na glavu, zatrpao ga i usmrtio.

Vezani članci Ekskluzivne snimke poplavljenih područja iz zraka (Screenshot: Dnevnik.hr) Ekskluzivne snimke: Pogledajte kako izgledaju poplavljena područja snimljena iz zraka Domagoj Mikić i Martin Barić (Foto: Dnevnik.hr) Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

Otapanje snijega alarmiralo je i dežurne službe u Karlovcu. Barijerama se brani grad, jer vodostaji Kupe i Korane u zadnja 24 sata narasli su stotinjak centimetara. Mrežnica se na jednom mjestu izlila, ali panike nema.

"Hrvatske vode u Logorištu, Maloj Švarči, Turnju, Mostanju to privode kraju, očekujemo da će tu biti radova još tri, četiri dana", kaže karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Barijere tik uz kuću

I dok službe rade, Karlovčani čekaju rasplet situacije. Barijere su tik uz Ivanovu kuću, koja je već bila poplavljena. Od grada je za obnovu dobio skromnu financijsku pomoć.

"Dobio sam sedam tisuća kuna u dva obroka, a što sam mogo napraviti s 3,5 tisuće kuna?", pita se Ivan Penić iz Mostanja.

Kuće bi Karlovčani osigurali, ali premije su prevelike.

"Rekli su da ne može jer je nezaštićeno područje. Kako ćeš onda osigurati, boriš se s tim što imaš, i gotovo", kaže Branko iz Mostanja.

Kuću je zato uspio osigurati Ogulinac Krešimir. Za posljednjih poplava, u kući je imao metar vode.

Ipak, s topljenjem snijega, novih problema za Ogulin ne bi trebalo biti.

"Pročišćeni su svi odteretni kanali, i sve ostale pripremne radnje s gradskim službama i poduzećima su odrađene", kaže ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Zbog snijega koji pada s krovova, četiri osobe završile u bolnici

A zbog snijega koji pada s krovova, u Ogulinskoj bolnici hospitalizirane su četiri osobe.

Vodostaji sve četiri rijeke u Karlovcu i dalje su u porastu. Stručnjaci procjenjuju kako će tijekom noći rasti 3 do 4 centimetra na sat.

Kakva je trenutna situacija u Karlovcu u Dnevniku Nove TV objasnio je Martin Barić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

„Već je došlo do laganog izlijevanja Mrežnice, ali to nije ništa drastično. Kulminaciju topljenja snijega očekujemo u ponedjeljak, a sredinom tjedna trebali bismo znati koliko će se kiša reflektirati na vodostaj i kada možemo očekivati val“, kazao je Barić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr