Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks ocijenio je danas da bi Hrvatska, nakon istupa pravnog tima Srbije u tužbi protiv Hrvatske za genocid, trebala upozoriti Beograd da ne može računati na bezrezervnu podršku Hrvatske ulasku Srbije u EU.


"Nakon ovakvog postupka službene srbijanske politike, Hrvatska bi trebala zatražiti objašnjenje i upozoriti Srbiju da podrška njezinu ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna", rekao je Vladimir Šeks novinarima u Saboru, komentirajući tvrdnje srbijanskoga pravnog tima da je tzv. SAO Krajina bila legalna, te da se u Hrvatskoj 1991. dogodila pobuna isključivo s ciljem rušenja Jugoslavije.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag: 'Bilo bi tragično da konvencija o genocidu postane povijesni spomenik' Slika nije dostupna 'Htjeli su veliku Srbiju, uništavali su ustrašene Hrvate'

Šeks je podsjetio da Srbija, iako tvrdi da početkom 1990-ih nije stajala iza JNA, i dalje inzistira na optužnicama koje je JNA 1992. podigla protiv hrvatskih državljana, pa i njega (Šeksa) osobno.

'Akciju Oluja isplanirali su zločinci koje Hrvatska slavi kao heroje'

Zadnji dan iznošenja argumentacije srbijanske tužbu protiv Hrvatske Šeks je ocijenio "najlošijim danom srbijanskoga pravnog tima, s najslabijim, šupljim pseudoargumentima".

"Sve pravne i političke činjenice demantiraju navode da je Slobodan Milošević jedini čuvao Jugoslaviju", rekao je Šeks, podsjetivši da su takvo tumačenje pobili Badinterova komisija i Haški sud.

Podsjeća i da nijedna država ni međunarodna organizacija nikada nije priznala tzv. SAO Krajinu, kao i da je Haški sud odbacio brijunske transkripte, na koje se poziva srbijanski pravni tim.

"Srbijanska protutužba podignuta je samo da bi se pokušalo parirati hrvatskoj tužbi, no argumenti su im vrlo slabi i tanki, posebno u dijelu u kojem Hrvatsku označavaju kao sljednicu NDH", zaključio je Šeks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook