Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravali na propuste

Gotovo 26 godina radio je u Narodnim novinama, a sada je dobio otkaz s još trojicom kolega jer nisu htjeli raditi na neispravnim i po život opasnim strojevima

Narodne novine
Narodne novine Davor Pongracic/Cropix
Aktualno Galerija Narodne novine Narodne novine Foto: Tomislav Kristo/Cropix Narodne novine Narodne novine Foto: Davor Pongracic/Cropix Voda curi iz stroja Voda curi iz stroja Foto: Dnevnik.hr Strojevi na kojima radnici rade Strojevi na kojima radnici rade Foto: Dnevnik.hr +0 Stroj na kojem se tiska Galerija 1/5 >>
Četvero radnika Narodnih novina prošli petak je dobilo otkaz nakon što nisu htjeli raditi na neispravnih strojevima te su upozoravali na brojne propuste Uprave.

Vladimiru Gottu ove bi godine bilo 26 godina kako radi u Narodnim novinama. No tom 46-godišnjaku koji je radio na mjestu grafičara tiska i koji je više od dva i pol desetljeća bio vjeran toj firmi u petak, 17. 2. uručen je otkaz. Njemu i još trojici radnika sa sličnim stažem - Igoru Reberniku, Danijelu Mazutu i Danijelu Divilu. 

Dogodilo se to nakon što je četvero radnika nadređene i Upravu upozoravalo da im je sigurnost na radu dovedena u životno opasnu situaciju. Između ostalog, svoje su nadređene upozoravali na opasnost od strujnog udara zbog curenja vode ispod strujnog sklopa stroja. Upozoravali su da postoji mogućnost velike materijalne štete na svim strojevima u odsjeku zbog strujnog udara i izbacivanja glavne sklopke. Pisali su da postoji opasnost od raspršivanja velikog broja metalnih dijelova pri velikoj brzini. Upozoravali su da svi strojevi u odsjeku zbog dotrajalosti, iskorištenosti, zamora materijala i lošeg održavanja predstavljaju potencijalan rizik. 

Ovo je samo niz problema o kojima su radnici pokušali razgovarati i upozoravali Upravu, no sluha s njihove strane baš i nije bilo. 

Održan je neslužbeni sastanak 31. siječnja na kojem su radnici iznijeli dio problema za koje su smatrali da zahtijevaju hitna rješenja. Kada su vidjeli da nema pomaka, radnici su otišli korak dalje.

Narodne novine Voda curi iz stroja (Foto: Dnevnik.hr)

"Nakon brojnih apela, pokušaja razgovora, odlučili smo se za krajnji korak te smo Upravi poslali da u ponedjeljak 6. veljače u odjelu tiska iz arka strojevi prestaju s radom do ispunjenja zahtjeva pod cijenu otkaza. Dugo smo upozoravali da tonemo, tražili sastanke, pričali, molili, držali pogon na životu sa svojim iskustvom, voljom i znanjem i nitko nas nije shvaćao ozbiljno. O prošlom tiskanju glasačkih listića bolje da ne govorimo, jer da nije bilo nas strojara, listići ne bi ni došli do otiska, a kamoli da se isporuče na biračka mjesta. Zbog dobrobiti naših Narodnih novina, nadamo se da ste shvatili ozbiljnost navedene situacije i da ćemo sve riješiti razgovorom bez uplitanja odvjetnika i medija", poslali su Upravi mail tražeći momentalno razrješenje svih dužnosti voditelja proizvodnje Ivice Dalića i udaljavanje s tog radnog mjesta, zatim podizanje koeficijenta za sve offset tiskare iz odjela tiska iz arka na 2,83, hitno imenovanje novog voditelja proizvodnje te provođenje hitnog  postupka utvrđivanja odgovornosti za trenutačno kaotično stanje u proizvodnji. 

Pročitajte i ovo Tiskara Narodnih Novina - 3 DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Radnici tiskare u Narodnim novinama najavili Upravi da će zaustaviti strojeve i prestati s radom

Gott kaže kako urušavanje tvrtke traje već deset godina, a situacija je iz godine u godinu sve gora. Osim neodržavanja strojeva, kako je rekao Gott, poslovi vrijedni više stotina tisuća eura godinama odlaze iz firme bez ikakve potrebe, protiv svake poslovne logike.

"Poslove koje smo s lakoćom i u roku mogli sami odraditi Ivica Dalić, vođen samo njemu znanom logikom i računicom, šalje vanjskim suradnicima. Isto vrijedi i za posljednje izbore, a i izbore prije njih. Dok se dio tiskao kod vanjskog suradnika, mi smo besposleno sjedili u odsjeku. Također bismo željeli napomenuti da smo tražili odgovor od direktora Ramljaka zašto se posao Zagrebačkog holdinga daje raditi vanjskim kooperantima kada smo mi i s ovo malo radne snage što nam je ostalo sposobni i taj posao odraditi i spriječiti da firma bespotrebno plaća vanjske usluge. Dobili smo odgovor da on o tome ništa ne zna", niz je problema na koje su upozoravali Upravu, otkriva Gott.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13,7 miljuna listića Lokalni izbori sve bliži: Počelo je tiskanje glasačkih listića, provjerite koliko će nas sve to koštati

Situacija je toliko apsurdna, priča naš sugovornik, da je dio radnika krajem godine proglašen tehnološkim viškom i otišao uz otpremnine, a nekoliko tjedana kasnije nadređeni su ih zbog nedostatka radnika pozvali da ponovno dođu.

No kada je ta vijest procurila u javnost, kaže Gotti, sve je stopirano.

U tom očaju četvero radnika ugasilo je svoje strojeve koji su bili u lošem stanju.

Narodne novine Stroj na kojem se tiska (Foto: Dnevnik.hr)

"Rukovodstvo je bilo dužno upozoriti nas da smo u prekršaju dok smo mi naivno u dobroj vjeri i namjeri čekali da nam se omoguće bar oni uvjeti za rad koji ne dovode naše živote u pitanje. Od 3. veljače nitko od rukovodilaca, uprave, pravne službe nije nas kontaktirao, obavijestio, upozorio, obratio nam se ili na bilo koji način pokušao uspostaviti komunikaciju. Niti jednim slovom ni mišlju nismo prijetili, zazivali niti bili u štrajku ili svojevoljnom prekidu rada.

Nismo upalili mašine prvenstveno zbog brige za osobnu sigurnost i zaštitu zdravlja, kao i potencijalno veliku materijalnu štetu. Nismo upalili mašine zbog nedostatka radne snage, čije poslove ja ni kolege nismo dužni raditi, a bez čijeg rada strojevi ne mogu početi s radom.

Nismo upalili mašine jer od 3. veljače Uprava, rukovodioci, bilo tko, nije ponudio nikakav plan, smjernice, upute, naloge, prijedloge, direktive... Izostanak bilo kakve reakcije mjerodavnih, kao i potpuni fizički izostanak rukovodilaca, nadam se nenamjeran, samo je potvrdio ispravnost naše odluke", smatraju radnici koji su cijelo vrijeme dolazili na posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna otkrili i troškove tiskanja Narodne novine počinju tiskati tri milijuna glasačkih listića za europske izbore

No umjesto da popravi strojeve, umjesto da sasluša radnike s dvadesetak i nešto godina rada u toj firmi, Uprava im je u petak uručila izvanredni otkaz o radu. Gotti nam je rekao da su odmah kontaktirali odvjetnika, koji će se ovih dana očitovati o otkazima te će ono biti poslano Upravi NN-a. 

Naš sugovornik kaže da mu je jako teško gledati kako firma u kojoj radi više od 25 godina toliko tone i upropaštava se. Njegov kolega Igor Rebernik osjeća se isto. 

"Ovo je izvan svake pameti i ispod svake razine, i one ljudske, zakonodavne i poslovne", kazao nam je Rebernik te dodao kako se nadao da će prevladati razum i želja da se situacija u firmi poboljša.

Kontaktirali smo sindikat, kao i Upravu Narodnih novina. 

"Sindikalna povjerenica saznala je tek u petak 3. veljače da četiri radnika nečlanova sindikata traže povećanje svojih plaća i smjenu rukovoditelja. Te je radnike potom upozorila da bi njihov individualni prekid rada bio suprotan zakonu te da mogu od toga imati samo štetu, u konačnici dobiti i izvanredni otkaz. Sindikalna povjerenica pozvala je te radnike da se razgovorom s poslodavcem pristupi rješavanju njihovih zahtjeva, nudeći i posredovanje sindikata u tome.

No u ponedjeljak 6. veljače ujutro ti su radnici prekinuli s radom, a sama sindikalna povjerenica ponovno je otišla k njima razgovarati. Sindikat je, dakle, već prijepodne prvog dana pozvao i ove radnike i poslodavca da pitanja odmah počnu rješavati neposrednim dijalogom. U suštini, nijedna strana nije se odazvala" rekla je  Davorka Regvat, glavna sindikalna povjerenica.

Naglasila je da u tiskari ima otvorenih pitanja o kojima se razgovara s poslodavcem te da se spomenuti radnici nisu ranije obraćali sindikalnoj povjerenici sa svojim zahtjevima niti prijavom nepravilnosti iz područja zaštite na radu, pri čemu za ta druga pitanja postoje ovlaštenici poslodavca i povjerenici radnika za zaštitu na radu.

"Mogućnost preraspodjele radnog vremena predviđena je zakonom i kolektivnim ugovorom, a prisutna je u mnogim odjelima kod poslodavca. Početkom godine uvedena je u Odjel tiskare.
Sindikat nema neposrednih saznanja o tome je li uprava radnicima koji su početkom godine otišli iz tiskare nudila povrat na posao.

Za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora obveza je socijalnog mira, te su baš stoga ovi radnici upozoreni koliko za njih može biti štetan i opasan samoinicijativni prekid rada, a Sindikat je poticao rješavanje pitanja dijalogom i pokušao spriječiti konflikt. Nažalost, više se ne mogu izbrisati posljedice samostalne i kontraproduktivne akcije ovih radnika za njih same, na što su pravovremeno upozoravani", rekla je  Davorka Regvat, glavna sindikalna povjerenica. 

Odgovor Narodnih novina

Iz Narodnih novina poručili su nam: 

"Radi se o četiri od 407 radnika Narodnih novina, d.d. koji su svojom nezakonitom jednostranom obustavom rada, koju nije podržao Sindikat i/ili Radničko vijeće, poslodavcu prouzročili poremećaj u procesu rada i uzrokovali štetu. Kao razlog za obustavu rada dotični radnici su na sastanku s Upravom Društva održanom 31. siječnja ove godine te u pisanom obraćanju Upravi od 2. veljače, kao i u spomenutom obraćanju medijima, naveli svoj zahtjev za smjenom nadređenih osoba i povećanjem plaće, odnosno, svojih koeficijenata. 

To je objavljeno u Dnevniku Nove TV kao i na Vašem portalu 3. veljače pod naslovom "Radnici tiskare u Narodnim novinama najavili štrajk, traže veće plaće". Iz navedenog nedvojbeno proizlazi da dotični radnici, a ni bilo tko drugi, dosad nije ukazivao na neispravnost strojeva koji bi radnicima ugrožavali život. Strojevi u našoj Tiskari su certificirani i redovito održavani od strane ovlaštenih servisera, a za svaki kvar ako se dogodi, poziva se ovlašteni servis da kvar otkloni.

Narodne novine d.d. smatraju da putem ovakvog opširnog upita s "bombastičnim“" informacijama, dotični radnici pokušavaju stvoriti javni pritisak i osigurati si eventualno bolju poziciju u sudskom postupku koji su najavili. Stoga ne želimo detaljnije komentirati njihove stavove jer smatramo da se mediji u ovom slučaju pokušavaju iskoristiti tek kao sredstvo stvaranja javnog pritiska. 
Poslovanje Narodnih novina je redovno i uobičajeno, te se nastavlja unapređivanje poslovnih procesa radi izvršenja kako već preuzetih, tako i budućih poslova", poručio je Bojan Vinek iz Narodnih novina d.d.

Radnici tvrde da su dugo vremena upozoravali nadređene o problemu sa strojevima i da su oni po život opasni te da oni nikada nisu rekli da su u štrajku niti da odbijaju raditi, već da su u tome bili onemogućeni na svim razinama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene