Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada za visinu boravišnih pristojbi ovisno o udaljenosti od mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička mjesta koja su razvrstana u četiri razreda i ovisno o tome naplaćuju boravišnu pristojbu, mogla bi se zonirati u najviše tri zone po razredu, te u tim zonama naplaćivati različitu visinu pristojbe - prijedlog je to izmjena Zakona o boravišnoj pristojbi koje je Vlada s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru.

Za popunjenost turističkih kapaciteta u nekom mjestu nije svejedno da li se taj objekt nalazi u prvom ili petom redu od mora, kazao je ministar turizma Božidar Kalmeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na području đakovštine Jeste li znali da Hrvatska ima tri korona-free sela? "Tko se hoće izolirati, neka dođe k nama" Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 matematika najveći strah Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

Stoga se izmjenama daje mogućnost lokalnim jedinicama da odrede najviše tri zone unutar svog turističkog mjesta i shodno tome visinu koeficijenta boravišne pristojbe za pojedine zone.

Izmjenama se propisuje i obveza plaćanja boravišne pristojbe i za vlasnike brodova koji nemaju stalni vez u luci za nautički turizam, kao i za turiste koji kampiraju izvan kampa.

Izmjene, koje su usklađene s propisima EU, predviđaju i da se ulaskom Hrvatske u EU hrvatski i državljani zemalja EU izjednače u plaćanju boravišne pristojbe.

Naime, hrvatski državljani mogu pristojbu plaćati i paušalno ili po noćenju uz 70-postotni popust, na što stranci trenutno nemaju pravo, a dobili bi ga nakon ulaska Hrvatske u EU.

Prema procjenama iznijetim u obrazloženju zakonskih izmjena, stranci u Hrvatskoj vlasnici su oko 70 tisuća vikendica.

Vlada je Saboru predložila i da izmijeni Pomorski zakonik, što bi omogućilo da u sustav socijalnih osiguranja uđu i hrvatski pomorci koji plove na stranim brodovima.

Hrvatska ima oko 32 tisuće pomoraca, mirovinsko i zdravstveno osiguranje riješeno je za njih oko šest tisuća koji plove u kabotaži ili u međunarodnim vodama na hrvatskim brodovima, dok njih 26 tisuća koji plove na stranim brodovima nisu osigurani, rekao je Kalmeta.

Predloženim izmjenama i tih 26 tisuća hrvatskih pomoraca u
međunarodnoj plovidbi izjednačilo bi se u pravima s onima koji plove na domaćim brodovima, te bi time bili stvoreni preduvjeti da se oni i članovi njihovih obitelji uključe u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Vlada je podržala objedinjeno izvješće o unutarnjoj financijskoj kontroli u javnom sektoru u prošloj godini, za koje su premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker kazali da potvrđuje uvođenje reda u javne financije i odgovornost onih koji upravljaju proračunskim novcem.

Proces ustroja unutarnje financijske kontrole završen je na državnoj razini, edukaciju je prošlo 157 djelatnika, a idući je korak sustav uspostaviti i na lokalnoj razini, rekao je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene