Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fiksira se tečaj franka i za kredite veće od milijun kuna!

Burno u Saboru - 'Žao nam je što ste se stavili u slugansku ulogu premijera Milanovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor izmijenio u petak Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman po kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim', a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za "švicarce", ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

UŽIVO Predstavnica ministarstva podigla ton na zastupnike 

Donosimo dio rasprave.

13:25 - Ivan Šuker je rekao da je HDZ-u onemogućeno da izrazi svoje demokratsko pravo. 'Žao nam je što ste se stavili u slugansku ulogu premijera Milanovića, kad je cijeloj javnosti jasno da je napravljen katastrofalan zakon, samo zato da bi jedan čovjek mogao reći da je nešto napravio', rekao je zastupnik HDZ-a.

Pojasnio je da je predloženim zaključcima traženo da se obustavi ovrha nad imovinom hrvatskih građana onima koji 'mašu lažnim dokumentima'.

'Ako je postojalo suglasje u ovom domu oko ičega, onda je to bilo oko toga da treba donijeti neki zaključak da te ljude zaštiti, ali klub SDP-a je i protiv toga', ljut je bio Šuker.

Na kraju je pitao zastupnike: Je li nama stvarno u interesu da pomognemo i borimo se za interese građana ili da promoviramo velike vođe?

Na to mu se obratio predsjednik Sabora Josip Leko te rekao: 'Vaše nezadovoljstvo glasovanjem u Saboru neka ostane vaše nezadovoljstvo. Nema mane volje kod glasovanje. Sve vaše kvalifikacije izrečene su prema hrvatskim građanima i ne mislim ih ispravljati, neka ostanu i neka budu zabilježene. Pravo je da glasuju u skladu sa svojim stavovima i bilo koga u Saboru nazvati i prozivati zbog toga nije korektno, bez obzira na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Mane volje u Saboru nema.'

Šuker mu nije ostao dužan te je svoj dogovor zaključio riječima: 'Shvaćam vašu poziciju da se želite dodvoriti šefu'.

13:00 - Zaključci HDZ-a nisu dobili dovoljnu podršku zastupnika. Većina zastupnika glasovala je protiv njihovih zaključaka kojima su željeli da se Vlada obveže trajno riješiti problem dužnika.

12:56 - Unatoč negodovanjima, za predloženi amandman glasovao je 81 zastupnik, 7 je bilo suzdržanih, a 19 protiv.

Za Zakon je glasovalo 85 zastupnika, 1 je bio suzdržan, a 1 protiv.

12:50 - Oporba negoduje oko predloženog amandmana jer kako kažu, kupovale su se luksuzne jahte, pa ne žele ići u krajnost i ne žele braniti nečiji luksuz

12:36 - Vlada bi, kaže Šuker, trebala povući prijedlog, a HDZ traži moratorij od tri mjeseca. Tečaj bi bio fiksiran na to vrijeme. Ako se sve ne utanači, strahuje Šuker - doći će do ustavnih službi i nismo riješili problem.

'Netko je rekao da netko nešto mora platiti...', kaže Šuker. Naglašava kako nema dogovora i banke će pokrenuti ustavnost ovog zakona. 'Državnički zakon napravljen je ispod razine', kaže zastupnik HDZ-a.

Ističe kako klub HDZ-a ne može ovo podržati.

12:28 - U Saboru se glasovanju o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju nije pristupilo bez poteškoća. Glasovanju o povratnom djelovanju članka 2 pristupilo je 95 zastupnika, 93 glasa bilo je za, jedan suzdržan, jedan protiv.

Za raspravu o amandmanu kojeg je podnijela Vlada glasovalo je96 zastupnika, 0 - suzdržanih, 22 - protiv. Amandmanom se predlaže da se ohuhvate svi krediti neovisno o njihovom iznosu zbog lakše primjene u bankama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene