Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz hrvatskog državnog proračuna bit će osiguran sav potreban novac za nabavku lijeka Dinutuximab beta Apeiron oboljeloj djeci, za koju se utvrdi da je lijek indiciran, istaknuli su u četvrtak iz Vlade RH, vezano za inicijativu Sindikata policije za prikupljanje sredstava za djecu oboljelu od visokorizičnog neuroblastoma.


"Sav potreban novac bit će osiguran iz državnog proračuna", ističu iz Banskih dvora u povodu inicijative Sindikata policije.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Zbog alkohola dvoje maloljetnika završilo u bolnici, jedan popio čak litru votke? Dvije novorođene bebe preminule u osječkoj bolnici - 1 Od korone obolijevaju i djeca, liječnici pozivaju roditelje na oprez: "Najmlađi pacijent ima šest mjeseci"

Vlada je, naime, u srijedu zadužila Ministarstvo zdravstva da putem Povjerenstva HZZO-a pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece, koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma ovisno o njihovom zdravstvenom stanju.

Slijedom te analize i preporuke Povjerenstva Ministarstvo će Vladi dostaviti prijedlog modaliteta osiguranja novca iz proračuna za nabavku spomenutog lijeka.

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade naglasio kako Vlada želi pokazati "solidarnost i empatiju i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece".

Mišljenje Povjerenstva trebalo bi biti poznato početkom idućega tjedna.

Nacionalni Sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova pokrenuo je, naime, inicijativu za prikupljanje novca za kupnju lijeka za sedmero oboljele djece koja se liječe u Zagrebu i Rijeci. Sindikat predlaže da se policijski dužnosnici i drugi djelatnici odreknu dijela svog regresa u iznosu od 50 kuna.

Reagirao i MUP

Na inicijativu Sindikata policije Hrvatske reagirali su i iz Ministarstva unutarnjih poslova. Priopćenje donodimo u cijelosti.

''Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pozdravlja svaku humanitarnu inicijativu pa tako i plemenite motive sindikata s ciljem sakupljanja novca potrebnog za liječenje malih pacijenata u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. Ministarstvo unutarnjih poslova će rado pozvati na sudjelovanje i pridružiti se svakoj akciji koja ima sličan karakter, međutim, smatramo potrebnim izvijestiti kako se u rješavanju ovog slučaja ne radi o nedostatku novca ili nedostatku volje od strane nadležnog Ministarstva zdravstva ili Vlade RH za rješavanje ovog pitanja.

Upravo suprotno, Vlada RH je vodeći brigu o tome što je u najboljem interesu pacijenata na jučerašnjoj sjednici usvojila Zaključak o promptnom djelovanju glede nabavke lijeka za male pacijente iz Klaićeve bolnice uz odgovarajući model financiranja.

Od velike je važnosti i što, sukladno zaključku, Povjerenstvo Ministarstva zdravstva treba razmotriti sve okolnosti o opravdanosti primjene lijeka koji je još uvijek u ranoj fazi primjene, a odluke o tome trebaju biti donijete za svakog pacijenta individualno.

U niti jednom trenutku nije bilo upitno da će se lijek osigurati u slučaju u kojem je on medicinski indiciran.'', stoji u priopćenju Ravnateljstva mInistarstva unutarnjih poslova. (D.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju