Dodatna ušteda bila je misao vodilja kad je Vlada prošle godine smanjila PDV na voće i povrće s 25 na 13 posto. No umjesto pojeftinjenja voće i povrće je skuplje.

Galerija


Mrkva, salata, poriluk. Ako se pita trgovce na splitskom pazaru, cijene voća i povrća niže su nego prošle godine. No neki kupci osjete veće cijene. U Splitu je kilogram naranča 10 kuna, kilogram kupusa 8 kuna.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Lagani udar po džepu: Cijene goriva sutra od ponoći opet rastu Plitvička jezera Cijene ulaznica na Plitvicama u sezoni idu na 300 kuna, tamo poručuju: "Dođite na proljeće"

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u siječnju su prosječno bile veće za 1,7 posto nego u prosincu.

Voće je u siječnju bilo skuplje 4,7 posto nego u prosincu 2019., dok je povrće skuplje čak 7,2 posto. Uspoređujući siječanj ove sa siječnjem prošle godine cijene voća bile su veće 11,7 posto, a povrća 1,7 posto. Cijene voća neznatno su veće i uspoređujući prosjek cijele 2015. sa siječnjem 2020., dok je povrće skuplje 10,7 posto.

A proizvođači bi primjereniju maržu. Po izračunu poljoprivredne zadruge, cijene su išle dolje, osim blitve.

"Mi kilu blitve prodamo za osam kuna, a oni dalje prodaju za 100 posto više, sigurno 15 do 20 kuna. To je neprimjereno. To je kontra interesa i proizvođača i trgovaca", kaže Petar Ivačić iz poljoprivredne zadruge Obnova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.