Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravo na kupnju dionica HT-a uz posebne pogodnosti imat će svi sadašnji i bivši zaposlenici HT-a i Hrvatske pošte (HP), kao i ranije zaposleni u bivšem javnom poduzeću HPT koji su u tim tvrtkama radili od 14. veljače 1955. godine, odlučila je Vlada koja se suglasila i da se već sutra raspiše natječaj za agenta u toj prodaji.


Vlada je, naime, prihvatila odluku o načinu prodaje, cijeni,
popustima, uvjetima plaćanja, vremenu prodaje i drugim uvjetima prodaje sedam posto dionica HT-a zaposlenima i ranije zaposlenima, a nakon što je danas o tome potpisan i sporazum sa sindikatima HT-a i HP-a.

Vezani članci Radi i dok spava Muž joj nema mira ni dok spava, pronašla je način da ga i tad zaposli Pismo, ilustracija Ekskluzivni dokaz pokušaja uništenja: Kako se država obračunava s neovisnim medijima

Prema odluci, svi s manje od godinu dana staža u HT-u, HP-u ili bivšem HPT-u moći će kupiti po jednu dionicu HT-a po svakom započetom mjesecu staža, dok će se broj dionica koji će moći kupiti sadašnji i bivši zaposlenici s više od godinu dana staža utvrditi naknadno. Najmanje, samo po jednu dionicu HT-a moći će kupiti zaposlenici Hrvatske pošte koji su u toj tvrtki zaposleni nakon 29. prosinca 1998., odnosno nakon razdvajanja HPT-a na HT i HP. Oni, objašnjava potpredsjednik Vlade Damir Polančec, nisu sudjelovali u razvoju HT-a.

Referentna cijena po kojoj će se dionice prodavati sadašnjim i bivšim zaposlenicima HT-a, HP-a i bivšeg HPT-a je cijena iz javne ponude - 265 kuna po dionici, uz osnovni popust od pet posto, te posebnu pogodnost za zaposlenike s više od godinu dana staža - dodatnih po jedan posto po svakoj godini staža.

Odlukom je predviđeno i da zaposlenici koji će sudjelovati u kupnji dionica HT-a pod posebnim pogodnostima neće moći, odnosno neće imati pravo da u budućoj privatizaciji HP-a sudjeluju u kupovini dionica po posebnim uvjetima za zaposlenike.

Isto tako odlukom je predviđeno da zaposlenici neće moći otuđiti dionice kupljene pod posebnim uvjetima. Koliko će točno trajati lock up period utvrdit će se naknadno, no, odluka predviđa i da ta zabrana otuđenja prestaje važiti u slučaju objave ponude za preuzimanje HT-a.

Vlada se danas suglasila i da se već sutra raspiše pozivni natječaj za agenta u prodaji dionica zaposlenicima. Prijave za agenta primat će se do srijede, kako bi se već krajem idućeg tjedna odabrao agent, najavio je Polančec.

Sadašnjim i bivšim zaposlenicima prodaje se sedam posto dionica HT-a, što je 5.732.197 dionica, a prema neslužbenim informacijama iz Vlade, do same prodaje neće doći prije izbora.