Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada u četvrtak je pozdravila najavu summita NATO-a u Rigi da bi Hrvatska u proljeće 2008. trebala dobiti pozivnicu za članstvo u Savezu.


- Pozdravljamo odluke summita NATO-a i najavu proširenja u proljeće 2008. koja se odnosi i na Hrvatsk", rekao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Vezani članci Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

Vlada je usvojila posebnu izjavu kojom pozdravlja Deklaraciju NATO-a u pogledu novih zadaća i uloge Saveza, koje su predstavljene na summitu u Rigi 28. i 29. studenoga, među njima i najavu da je NATO spreman na proširenje u proljeće 2008. 

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo Vlade što je NATO prepoznao da je Hrvatska, u svim segmentima, dovoljno napredovala te da može očekivati konkretnu pozivnicu na članstvo za godinu i pol dana.

Najavio je da će Vlada, zajedno s predsjednicima države i Sabora, u sklopu Državnog odbora za NATO idući tjedan raspraviti komunikacijsku strategiju prema hrvatskim građanima, u cilju njihova upoznavanja sa svim prednostima koje nosi članstvo u NATO-u.

- NATO više nije ono što je bio za vrijeme Hladnog rata, već dijeli zajedničke vrijednosti slobode i mira. Da je Hrvatska bila članica NATO-a, nitko se 1991. ne bi usudio baciti ni jednu bombu, rekao je Sanader.

Naglasio je da Hrvatska članstvom u NATO-u želi dijeliti svjetske vrijednosti slobode i mira, ljudskih i manjinskih prava, demokracije i vladavine prava, odnosno sve što obilježava suvremenu Hrvatsku.

Osim na te vrijednosti, dodao je premijer, komunikacijska strategija bit će usmjerena i na globalnu borbu protiv terorizma, kolektivnu zaštitu svih članica NATO-a, itd.