Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće gore

Vlada povećala osnovicu plaća korisnika proračuna za šest posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas za šest posto povećala osnovicu za izračun plaća korisnika državnog proračuna pa će ona, umjesto sadašnjih 5.108,84, iznositi 5.415, 37 kuna.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da je riječ o poštivanju sporazuma sa sindikatima, kojim se Vlada obvezala od siječnja povećati osnovicu za šest posto, za što mora osigurati 1,85 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Rast minimalne plaće - 3 Rastu plaće Dobre vijesti za radnike, ali poslodavci u problemima: "Jedino što mi možemo napraviti jest da dignemo cijene"

Uz to, Vlada u 2009. mora namaknuti i novac za povećanje naknada za minuli rad, te za 2,2 postotno povećanje plaća u znanosti i obrazovanju od srpnja. Sva ta povećanja državni će proračun koštati nešto više od 2,4 milijarde kuna, a Šuker je napomenuo da je za 2009. predviđen proračunski deficit od 2,35 milijardi.

Naglasio je, međutim, da Vlada nema namjeru kršiti potpisane sporazume, kako joj se ne bi dogodile desetine tužbi naslijeđenih 2004., na temelju kojih je, kaže, država bespotrebno izgubila 1,5 milijardi kuna.

Vlada je utvrdila i izmjene Zakona o plaćama državnih službenika, koje bi trebale onemogućiti negativnu selekciju i u državnu službu privući mlade, obrazovane i kreativne osobe, čime bi se otklonilo sadašnje uvjerenje o sporoj, neučinkovitoj i korumpiranoj državnoj upravi.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič objasnila je da se uvodi 12 platnih razreda unutar kojih će napredovati službenici. Omogućit će se i premještanje loših službenika u niže platne razrede, ali i nagrada do 3.000 kuna za one koji ostvare iznimne rezultate, važne za tijelo uprave u kojem rade. Posebni dodatci na plaću osigurat će se i za deficitarne struke te otežane uvjete rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene