Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo dokumente

Ramljak u Texo managementu bio zaposlen do 30. travnja 2017. godine, istovremeno radio i za Agrokor

Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr)
Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ugovor Ante Ramljaka za svibanj (Foto: Dnevnik.hr) Ugovor Ante Ramljaka za svibanj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Raskid ugovora Ante Ramljaka u Texo managementu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Puna dva tjedna čeka se stav Andreja Plenkovića o aferi Savjetnici. U Vladi smo pokušali dobiti odgovor na to pitanje, ali odgovoreno nam je - šutnjom. Postavili smo pitanja i izvanrednoj upravi Agrokora.

Iza zatvorenih vrata Banskih dvora i u ponedjeljak sastanci. Na isti dan, prije dva tjedna premijer se tako sastao i s Antom Ramljakom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna Slika nije dostupna Afera Agrokor Božinović: O pitanjima nacionalne sigurnosti ne raspravlja se javno

Donio mu je tad dokumentaciju o savjetničkim naknadama, no na naš upit kakav je premijerov stav - nema odgovora. Iako su pred zastupnicima prošli tjedan govorili gotovo pet sati, na sva pitanja nisu odgovorili.

"S kojim danom je mene Texo Management odjavio kao zaposlenika, ne znam, trebam provjeriti", rekao je Ramljak prije nekoliko dana.

Postavili smo to pitanje Izvanrednoj upravi. Evo što su odgovorili: "Sa svrhom otklanjanja svih potencijalnih šumova u kanalu, iznosimo sljedeće činjenice: Ante Ramljak je prekinuo radni odnos u Texo managementu 10. travnja 2017. godine, na dan kada je od strane Trgovačkog suda u Zagrebu imenovan za izvranednog povjerenika Agrokora. Njegov radni status je od tada rad za Agrokor temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH i činjenicom da je isti imenovan na tu funkciju rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu. Zakon naime određuje izvanrednom povjereniku naknadu za njegov rad u bruto iznosu do iznosa prosječne plaće bivše uprave i ne previđa mogućnost stalnog zaposlenja povjerenika u kompaniji. Prema tome, Ante Ramljak nije zaposlenik Agrokora i nema s Agrokorom ugovor o radu već od 10. travnja prošle godine iz bruto iznosa naknade koju prima plaća zakonom propisane doprinose i poreze sukladno obračunu ugovora o djelu. Provjerom kod bivšeg poslodavca nakon sjednice Odbora za gospodarstvo održane prošlog tjedna, Ante Ramljak je utvrdio da ga je Texo management formalno odjavio 30. travnja 2017. godine. Datum formalne odjave, koja ja uslijedila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne mijenja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za izvanrednog povjerenika.''

Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Ugovor Ante Ramljaka za svibanj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''U četiri i pol sata detaljnog odgovaranja na pitanja uvaženih saborskih zastupnika prošli četvrtak pokušao sam svima koji su prisustvovali toj sjednici, kao i građanima Hrvatske koji su pratili medijsko izvještavanje, pojasniti ključne okolnosti otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru u travnju prošle godine. Bez obzira na sva pojašnjenja, neki pojedinci i dalje se odbijaju baviti suštinom, uzrocima, posljedicama i rezultatima izvanredne uprave i umjesto toga ulažu veliki napor u stalno kreiranje kontroverzi. Takvi postupci opstruiraju rad izvanredne uprave, dovode u pitanje do sada postignute rezultate, ali i postizanje nagodbe. Pitanje je – s kojim ciljem? I zaposlenici i privremeno vjerovničko vijeće Agrokora su vrlo jasno iskazali svoju podršku radu izvanredne uprave i izjasnili su se protiv stečaja. Nadam se da ih maliciozni interesi koji danas lome koplja na postupku izvanredne uprave neće spriječiti u postizanju nagodbe, kojoj je jedini cilj očuvanje gospodarstva i radnih mjesta'', rekao je Ramljak.

Bivši partner, Božo Petrov proziva: ''Mislim da je jasno čim predsjednik Vlade šuti dva tjedna da je jasno koliko se zabrljalo u Agrokoru. On je samo u prvi plan gurnuo Dalić i Ramljaka, a on jednostavno šuti da ne bi izgubio pokoji politički bod."

Politička odluka o Ramljaku čeka se pred najvažniji proces u Agrokoru - postizanje nagodbe. "Odlazak Ante Ramljaka bi praktički onemogućio postizanje nagodbe do sedmog mjeseca, čisto operativno, ulazak novog čovjeka usporio bi proces", rekao je Danko Sučević, ekonomski analitičar.

Ugovor Ante Ramljaka za travanj (Foto: Dnevnik.hr) Raskid ugovora Ante Ramljaka u Texo managementu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Veliki dobavljači svoje zahtjeve za nagodbu već su uputili Ramljaku, i ovaj tjedan se sastaju, no o dogovorima pred kamerama ne žele.

''Svatko ima svoje interese, vjerovničko vijeće još nije formirano nego se radi o privremenom vjerovničkom vijeću, nije jasno uopće tko će glasati, imamo velik iznos osporenih tražbina, tako da je situacija sad vrlo vrlo neizvjesna", kaže Sučević.

Malim dioničarima Ramljak je poručio da će im dionice vrijediti nula kuna. Među njima je i Darko Mihaljević. Dobio je dionice Belja i kao branitelj Vukovara dionice Vupika.

"Cijena je bila 150 tisuća kuna, a sad je trenutna vrijednost na tržištu 15 tisuća kuna'', kazao je Mihaljević. Poslao je pismo i ministru branitelja Tomi Medvedu. "Žalosno je da su zaštićeni mali dioničari u Srbiji, BiH, Sloveniji. Njih je njihova Vlada zaštitila, a mi smo ostali bez dionica", kaže Mihaljević.

Udrugu poljoprivrednika brine nagodba. "Očekivanja su ta da se odredi da veliki dobavljači posebno oni koji imaju velik broj OPG-a kao kooperanata da otpišu što manji iznos", kaže Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika. Zbog Agrokora na meti bloga Ivice Todorića opet je Martina Dalić. Optužuje ju za pljačku i pogodovanje Knightheadu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene