Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica Vlade

Plenković o kineskoj delegaciji: "Očekujemo da nam pošalju odgovarajuće poruke o angažmanu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu odluke o donošenju Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2019. – 2022. godine.

U uvodnom govoru, premijer Plenković osvrnuo se na tragediju u Borovu selu i današnje obilježavanje 28. godišnjice ubojstva 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije te podsjetio na 24. obljetnicu akcije Bljesak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

"Obilježavamo pogibiju 12 hrvatskih policajaca, jedan od ključnih događaja na početku Domovinskog rata, koji se dogodio samo nekoliko tjedana prije referenduma kojim je zacrtan put hrvatskoj samostalnosti i neovisnosti", rekao je Plenković.

Istaknuo je i da je jučer obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je 1995. godine u vrlo kratkom roku, u samo dva dana, oslobođeno cijelo okupirano područje zapadne Slavonije

"Akcija je bila prekretnički trenutak u Domovinskom radu, otvorila politički prostor za drugu vojno-redarstvenu akciju "Oluja" tri mjeseca kasnije, te u konačnici mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja", rekao je premijer.

"Jučer smo obilježili i Praznik rada. Vidjeli ste naše poruke i čestitke, naglasili smo naša postignuća i naše aktivnosti u vezi radništva i umirovljenika.

Spomenut ću i dolazak kineske delegacije China Shipbuilding Industry Corporation, dakle, najveće brodograđevne kompanije u Hrvatsku. Oni su bili ovdje u Vladi. Na sastanku su bili i ministar Horvat, Tolušić, Marić i ja. Vrlo otvoreno smo razgovarali o stanju brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Oni su posjetili oba brodogradilišta, stekli cjelovit uvid u trenutno stanje, iskustvo, potencijal i očekujemo da nakon što oni naprave svoje analize pošalju odgovarajuće poruke s obzirom na ono što su vidjeli što i kako može biti njihov angažman", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako je njegova Vlada u tom pogledu poduzela sve te uložila maksimalan napor.

Podsjetio je na jučerašnji sastanak u Poljskoj i 15. obljetnicu najvećeg proširenja EU-a, rekavši kako se razgovaralo i o migracijama i o ekonomskoj razvijenosti tih zemalja.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na prošlotjedni boravak u Vladi predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, i na razgovore o brendingu Hrvatske, koji je izradila predsjedničina radna skupina.

"Mislim da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja će pridonijeti međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i svih postignuća koja se vežu za našu povijest, gospodarstvo, sport, kulturu, baštinu, no i na budućnost - inovativnost, kreativnost, konkurentnost i uopće jedna pozitivan imidž zemlje", rekao je Plenković.

Rekao je i kako će taj rad, kada ga predsjednica bude prezentirala za koji tjedan, biti koristan i komplementaran s onim što se po pitanju brendiranja Hrvatske radi na razini resora. "Prva prilika za pozicioniranje Hrvatske u tom pogledu bit će EXPO izložba iduće godine u Dubaiu", rekao je Plenković.

O Vukovaru

Uoči Dana grada Vukovara, 3. svibnja, Vlada je u četvrtak prihvatila program obnove komunalne i elektoenergetske infrastrukture Vukovara, koji obuhvaća 59 programa, a vrijedan je gotovo miljardu i pol kuna, a Fond za obnovu i razvoj grada Vukovar povećava se za 50 posto, odnosno za 20 milijuna kuna.

Koordinator provedbe programa je Ministarstvo, mora, prometa infrastrukture, a resorni ministar Oleg Butković očekuje da će realizacija tih projekata, važnih za razvoj istočne Slavonije, osigurati bolju prometnu povezanost, daljnje unaprjeđenje infrastrukture i gospodarstva te boju kvalitetu života na tom području.

Kroz ovaj program planira se provesti 59 projekata kojima će se u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara ukupno uložiti više od 1,4 milijarde kuna, izvijestio je Butković.

Za cestovnu i željezničku infrastrukturu planira se ukupno 19 projekata, vrijednih oko 727 milijuna kuna, zatim 13 projekata ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, u iznosu od 315,5 milijuna kuna.

Jedan od projekata odnosi se na ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, u iznosu od 50,5 milijuna kuna. Gospodarski i socijalni razvoj Vukovara obuhvaća 18 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 143 milijuna kuna. U programu je i projekt regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima od 85,6 milijuna kuna te strateški projekt arheološkog parka Vučedol od 118 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o velikom programu, koji je rađen u tijesnoj suradnji s Gradom Vukovarom.

Vlada je prihvatila i prijedlog da se za 50 posto povećaju sredstva u Fondu za obnovu i razvoj Vukovara.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac istaknula je da je cilj ekonomska revitalizacija u Vukovaru, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Žalac je objasnila da za planirane razvojne projekte nisu dovoljna sredstva koja su trenutno odobrena kroz proračun u visini od 40 miljuna kuna, stoga se osiguravaju dodatna sredstva za fond jer Vukovar želi kvalitetnije pripremiti projekte za financiranje iz EU fondova.

Premijer je najavio i da će Vlada posjetiti Vukovar u petak, kada se obilježava Dan grada.
 

Uoči sjednice Vlade, ispred Banskih dvora održan je prosvjedni performans i konferencija za medije Zelene akcije i inicijative mladih Fridays For Future Zagreb. Povod za akciju bio je prvi forum Energetskog vijeća EU-a i SAD-a na temu izvoza LNG-a.

Ljiljana Sović Brkičić ispred Banskih dvora zatražila je sastanak s Plenkovićem zbog natječaja za sredstva iz Europskih fondova.

Aktualno Zašto ove radnice nisu slavile Praznik rada: Firma u stečaju 18 godina, a one još uvijek čekaju svojih 8 zadnjih plaća Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Zašto ove radnice nisu slavile Praznik rada: Firma u stečaju 18 godina, a one još uvijek čekaju svojih 8 zadnjih plaća 1/3 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene