Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. (...) Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini", ističe se u priopćenju.


Izvještaj američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, u kojem se ističe da su u prošloj godini u RH najveći problemi u toj domeni bili socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija, imalo je velik odjek u javnosti. 

Vezani članci Kamere uhvatile Beroša i Božinovića u razgovoru o premijeru - 1 Beroš i Božinović zaboravili isključiti mikrofone, poslušajte razgovor prije sastanka s premijerom: "Nije ti on sretan kad dovodiš..." Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite"

Očekivano, izvještaj su najviše komentirale oporbene stranke, pa su tako iz SDP-a poručili da je Vlada ostala gluha na opetovana ukazivanja na kršenja ljudkih prava te se upitali je li ih barem sram, a iz HNS-a upitali gdje je to zajedništvo kojim se hvali predsjednica države

Na koncu dana konačno se o svemu oglasila i Vlada Republike Hrvatske. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti je godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj. Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno.

U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.

Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji.

Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine.

Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.

Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta."